Nokia и Ericsson обмислят действия заради търговската война между САЩ и Китай

Nokia и Ericsson обмислят действия заради търговската война между САЩ и Китай

Търговската война между САЩ и Китай, която все още не е намерила своето разрешение, заплашва да предизвика толкова сериозни катаклизми, че актуалните проблеми на Huawei биха изглеждали незначителни. Въпросът е толкова сериозен, че много от големите компании вече обмислят планове как да се справят със ситуацията, за да могат да продължат да работят нормално. Пример за това са европейските технологични гиганти Ericsson и Nokia.

Информация на The Telegraph твърди, че двете компании, които произвеждат оборудване за 5G мрежи, са започнали да обмислят сериозни промени в своите корпоративни структури, включително създаването на офиси за източното и западното полукълбо като опит за предпазване от ексалиращата глобална търговска война. Компаниите работят по планове за преместване на част от най-чувствителните си дейности извън Китай и за разделяне на своите мрежи от доставчици, за да отговорят на засилващите се опасения за националната сигурност.

Изданието посочва, че това е ясен индикатор за евентуално обръщане на процеса на глобализация, който доведе до бум в международната търговия и намали цените на стоки и услуги през последните десетилетия. Европейските фирми са загрижени, че ще им бъде много трудно да продават китайски компоненти и софтуер в ЕС и САЩ, а в същото време Китай може да постави бариери пред продуктите от тези региони. Nokia и Ericsson обмислят различните опции. Финландците може да ограничат работата на своята верига за доставки на компоненти за 5G само до ЕС, защото така няма да има въпроси са евентуална намеса от китайска страна.

Ericsson се фокусира върху планове за разработка на компоненти и софтуер с отделни вериги за доставка за източното и западното полукълбо с надеждата, че така компанията ще успее да избегне евентуални европейски регулации за използването на оборудване. И двата резервни плана обаче вероятно ще забавят темпото за развитие на нови технологии и ще доведат до дублиране на инвестициите. Заедно с това ще фрагментират глобалните вериги за доставка на компоненти и ще увеличат разходите, които най-вероятно ще бъдат прехвърлени върху крайните потребители.

Източник: Telegraph

Оферти на деня

  • ще увеличат разходите, които най-вероятно ще бъдат прехвърлени върху крайните потребители. Е тва е... Ще си напълнят дебелите гуши Тръмп, китайският му колега и сие на наш гръб.
    Вито