Nokia и Siemens създават съвместна компания

Преди броени минути на нарочна пресконференция, проведена във Франкфурт на Майн, Nokia и Siemens обявиха плановете си да слеят подразделенията си, занимаващи се с производството на мрежово комуникационно оборудване - Networks Business Group и съответния отдел на Siemens, в нова компания, която ще носи името Nokia Siemens Networks. Двете компании ще имат равно участие в новия джойнт венчър, който се очаква да донесе годишни спестявания от 1.5 милиарда евро годишно от елиминиране на застъпващи се изследователски проекти. Очаква се сделката, чието финализиране ще приключи до 1 януари 2007, да заздрави позициите на двете компании срещу засилващата се конкуренция от азиатски производители на фиксирано и мобилно оборудване и услуги. Портфолиото на новата компания ще включва различни решения, базирани на технологии като IMS, 2G GSM/EDGE, 3G WCDMA/HSDPA, IPTV, LTE, WiMAX, плюс решения за фиксирани широколентови услуги и по-евтини предложения за оператори в развиващите се страни. Централата на Nokia Siemens Networks ще е разположена в Хелзинки, а в Мюнхен ще бъде основният регионален център. В германския град ще се намират и 3 от бъдещите пет подразделения на новата компания.

 • Tova slivane e za da otgovorqt na Ericsson,koito sa nomer 1 v mrejovoto oborudvane,sled tqh sa Motorola.Nokia bqha zle v tozi bran6 i zatova predprieha tozi hod.Oba4e se samnqvam v uspeha im tai kato Ericsson e nabral skorost,predlaga neveroqtni re6eniq i dosta dobra cena.Vodafone operator No1 e s oborudvane na Ericsson.
  sasser
 • споко Нокия си остава нокия и Сименс си остава сименс:) Всичко е за да се спестят пари ! Двете компании ще имат равно участие в новия джойнт венчър, който се очаква да донесе годишни спестявания от 1.5 милиарда евро годишно от елиминиране на застъпващи се изследователски проекти. това е:)
  apolon25
 • Това е ясно. Имам предвид, че това са гиганти и Siemens и Nokia и ако може да се спре с теми коя фирма била по-добрата. Някои телефони са толкова Nokia, колкото Daewoo е Chevy. Всяка една транснационална компания си сътрудничи с много други, а понякога дори и с преки конкуренти. Тва е от мен. Просто да се спрат заяжданията
  ID™ Xenium
 • Подразделението на Нокия за телефонни централи няма много общо с производството на мобилни телефони. Тук се сливат структури, които произвеждат мрежово комуникационно оборудване, а не мобилни телефони!
  Мартин Христов