Nokia иска да блокира продажбите на Lenovo в Германия

Nokia иска да блокира продажбите на Lenovo в Германия

В ескалация на отношенията между Nokia и Lenovo Group финландската компания се опитва да издейства от съда заповед, която да блокира продажбите на Lenovo в Германия. Този ход следва решение от мюнхенски съд от 30 септември, който забрани на китайската компания да продава продукти, които включват определена технология на Nokia за компресия на видео. Сега Nokia се опитва да наложи изпълнението на решението, което покрива компютри, лаптопи и таблети.

В изявление финландската компания посочва, че тя не предпочита правните действия, но Lenovo не е пожелала да участва в преговори за разрешаване на ситуацията, въпреки че неоторизирано ползва нейна технология. На свой ред Lenovo заявява, че Nokia е отказала да лицензира своята интелектуална собственост при честни и недискриминационни условия (т.нар. FRAND) нито на Lenovo, нито на нейните доставчици, които имат нужда от технологията.

Nokia и Lenovo водят съдебни битки не само в Германия, но и в САЩ, Бразилия и Индия. Американската Международна търговска комисия разглежда оплакване на Nokia, което също цели да блокира вноса на компютри, таблети и лаптопи от Lenovo. Делото е част от стратегията на Nokia да прибира лицензионни такси от производителите на продукти за крайни потребители вместо от компаниите, които правят компоненти. Компанията е взела на мерник и автомобилната индустрия и в момента води съдебна битка с Daimler.

Източник: Bloomberg