Apple затруднява ремонтирането на iPhone 12

Apple затруднява ремонтирането на iPhone 12

Въпреки твърденията на Apple, че компанията полага големи усилия за намаляване на своя въглероден отпечатък и улеснява ремонтирането на своите продукти, реалността е малко по-различна. Оказва се, че новата серия iPhone 12 всъщност въвежда нови пречки пред ремонта на устройствата от независими сервизи.

Препоръчани оферти

Според информация на iFixit някои от телефоните започват за показват проблеми при подмяната на модула на камерата, които я правят почти напълно неизползваема. И това се случва при поставяне на камера от друг телефон. От известното досега става ясно, че това не е изцяло хардуерен проблем.

От iFixit споделят, че след много тестове, консултиране с различни сервизни специалисти и справка с изтекли сервизни документи, са стигнали до извода, че ремонтирането на новите модели iPhone става много трудно без благословията на Apple. Има вероятност да става дума за бъг, който компанията да оправи с ъпдейт, но засега ситуацията е такава.

iFixit смята, че има възможност Apple да е решила да блокира неоторизираните ремонти на дисплеите и камерите в iPhone. Според вътрешната сервизна документация  iPhone 12 оторизираните техници трябва да пуснат и специалното фирмено приложение за системна конфигурация, за да могат да ремонтират напълно дисплеите и камерите на устройствата.

Първоначално за проблема се заговори в YouTube канала на Хю Джефрис, а след това от iFixit са се сблъскали с необичайното поведение на камерата и са решили да направят по-задълбочена проверка. Оказало се, че при поставяне в iPhone 12 на камера от друг телефон тя е изглеждала като да работи, но при реална употреба е била почти напълно неизползваема.

От сайта са се сблъскали с проблеми като невъзможност за превключване към ултраширокоъгълната камера, работили са само някои от режимите, а освен това приложението е забивало често. В досегашните модели iPhone не е имало проблеми със замяната на модулите между различни устройства, а освен това при подобна подмяна в iPhone 12 Pro камерата е продължила да работи нормално.

В миналото имаше подобни казуси при подмяна на някои компоненти в iPhone – например дисплеите в iPhone 7 и 8 Plus се правят от три доставчика, а замяната водеше до проблеми с отчитане на докосванията. При подмяната на вибрационния модул в iPhone 7 и 8 също могат да възникнат проблеми, които се оправят при връщане на оригиналния сериен номер на модула. Освен това в името на сигурността Apple ограничава подмяната на Touch ID и Face ID сензорите от външни техници.

Според сайта това не означава, че подмяната на дисплея и камерата в iPhone 12 няма да е възможна без официално оторизиране – iFixit са направили успешно такива опити, но повдига въпроси около възможностите на независимите сервизни специалисти да ремонтират новите телефони на Apple. Освен това защо е необходимо камерата да има сериен номер, който да бъде одобрен от Apple?

Това не е компонент, който има отношение към сигурността, така че действията на Apple са най-малкото съмнителни. Да не говорим, че на фона на количествата нейни телефони, които са все още в употреба по света, и желанието на компанията да намали екологичния си отпечатък, ограничаването на достъпа до базови сервизни действия не помага за удължаване на времето за употребата им.

Дали пък Аpple няма други намерения – например да ограничи времето за ползване на старите телефони, за да накара потребителите да купят нови? Планираното остаряване не е нова концепция, но действията на компанията могат да нарушат т.нар. право на ремонт, което означава, че потребителите могат сами да ремонтират даден продукт, както и където пожелаят, без да се налага да получат разрешение от производителя.

Източник: iFixit