Nokia оптимизира стратегията си, ще съкрати 10 000 до края на 2013 г.

Nokia оптимизира стратегията си, ще съкрати 10 000 до края на 2013 г.
Днес станаха известни новите мерки, с които Nokia ще се опита да оптимизира стратегията си, да подобри оперативния си модел и отново да се върне на пътя на растежа. Компанията планира да намали значително оперативните си разходи и в същото време да остане фокусирана върху своите смартфони и обикновени телефони и да постави акцент върху услугите си, зависими от местоположението. За редуциране на разходите ще бъдат затворени изследователските центрове в Улм, Германия, и Бърнаби, Канада; ще бъде затворен заводът в Сало, Финландия, но изследователската дейност там ще продължи; ще се подобрят маркетинговите дейности особено в ключовите пазари; ще се оптимизират ИТ, корпоративните и бизнес функциите и ще се направят съкращения на области, които не са от значение за основната дейност на компанията - тук влизат и вероятни продажби на части от Nokia. Като резултат от тези мерки Nokia възнамерява до края на 2013 г. да съкрати 10 000 позиции в глобален мащаб. Това би трябвало да намали оперативните разходи на подразделението Devices & Services с около 3 милиарда евро годишно до края на 2013 г.

При смартфоните Nokia ще продължи със стратегията си да разширява ценовите категории, в които предлага смартфони Lumia, и да диференцира продуктите си чрез Windows Phone и използването на нови материали, нови технологии и зависими от местоположението услуги. Последните ще получат повече инвестиции и компанията се надява да се отличи от конкурентите с услуги като навигация и визуално търсене. Освен това картовите й технологии ще достигнат и до други области от промишлеността, което ще помогне за генерирането на повече приходи.

При мобилните телефони ще се продължи с развитието на устройства с платформите Series 40 и Series 30 и ще се инвестира в ключови технологии като Nokia Browser. Компанията споменава, че първите резултати от тези инвестиции могат да се видят в новите телефони Asha със сензорен екран, така че можем да очакваме допълнително развитие в този бюджетен сегмент.

Сериозни промени има и в мениджърския екип. По-сериозните от тях са свързани с напускането на Джери ДюВард, която досега отговаряше за маркетинга на компанията; Мери Макдауъл, която отговаряше за подразделението за мобилни телефони, и Никлас Савандер, който беше вицепрезидент на подразделението за пазари. Те ще продължат да действат като съветници, но няма да са вече в мениджърския екип на Nokia. Междувременно компанията заяви, че за второто тримесечие очаква по-ниски финансови резултати от прогнозираното.