Nokia отчита 1.3 милиарда евро загуба за тримесечието

Nokia отчита 1.3 милиарда евро загуба за тримесечието
Миналата седмица Nokia ни подготви за лошите новини по отношение на финансовите резултати на компанията, но днес станаха известни точните числа. За първите три месеца на годината компанията отчита оперативна загуба от 1,3 милиарда евро въпреки реализираните продажби за 7,4 милиарда евро. Нетната загуба е 590 милиона евро. Компанията е успяла да продаде 11,9 милиона смартфона, докато преди година броят им е бил 24,9 милиона, а през последното тримесечие на миналата година - 19,6 милиона.

Резкият спад се дължи на намаленото търсене на модели със Symbian, макар че то е било отчасти компенсирано с увеличените продажби на моделите с Windows Phone от серията Lumia. Преходният период за компанията, която преди година обяви, че ще се фокусира върху платформата на Microsoft, започна в края на миналата година с пускането в продажба на първите модели Lumia и ще продължи и в началото на тази година, докато компанията пуска продуктите на все повече пазари (в момента са 45, но в идните седмици ще бъдат добавени и нови) и добавя нови модели към серията. Наскоро Nokia заяви, че очаква негативни финансови резултати и през второто тримесечие.

Само подразделението за смартфони и услуги отчита загуба от 219 милиона евро, докато преди година е било на плюс със 729 милиона евро. Общият брой продадени телефони е 82,7 милиона при 108,5 милиона преди година. От тях 70,8 милиона са обикновени - тук спадът за година е 16%, а спрямо предното тримесечие - 2%. Средната продажна цена на смартфоните се е увеличила от 140 евро през последните три месеца на 2011 г. до 143 евро, а при обикновените телефони е нараснала от 32 до 40 евро. В географско отношение в почти всички региони се отчита спад на доставените устройства спрямо последното тримесечие на 2011 г., като единствено изключение прави Северна Америка, където увеличението е с 20% до 1,2 милиона броя.

http://press.nokia.com/2012/04/19/nokia-corporation-q1-2012-interim-report/

 • Напълно съм съгласен, че отказът от плавен преход към друга ОС убива Нокия. Не вярвам да има конспирация, обаче. Някой бе казал, че и най-големият враг не може да направи толкова злини, колкото един добронамерен глупак.
  vlado_h
 • Не мисля че нещата са толкова лоши! Трябва време за да се наложи новата WP система Ако това стане, тогава нещата наистина ще станат лоши, само че за нас потребителите. Ако такъв рестриктивен модел окончателно се наложи, въпрос на време е рестрикциите да се увеличават (След като номерът минава) и "смарт"фоните да стават все по-дъмб (Не само тези, които в момента са с рестриктивни ОС-и).
  mkpetrov
 • Не мисля че нещата са толкова лоши! Трябва време за да се наложи новата WP система.Мисля че през 3-то тримесечие нещата ще тръгнат нагоре.Засега чета само добри отзиви за WP и Нокия!! Очакваме и таблет с Win8 през есента:)
  Kolqta
 • Те Майкрософт и себе си ще съсипят, както са тръгнали. Но ако Стив хахото взема важните решения, нищо чудно.:D
  mkpetrov
 • [Quote]Въпросът според мен, на който трябва да се отговори е, дали е възможно да има толкова глупави хора в тази компания дето толкова време въпреки наличието на страхотните идеи, разработки и топ иновации да не могат да намерят начин как да приложат всичко и да дръпнат напред, [B]или просто става въпрос за много пари, големи интереси и продажни хора?[/Quote][/B] Според мен е второто, съсипаха Nokia заради Microsof (no)(angry):X:S
  Beчния
 • Много точно казано(yes)
  Beчния
 • В едно изречение: Илъп, в стремежа си да угоди на господарите си от Майкрософт, погуби Нокия окончателно.
  vctrdnl
 • Нищо лично, ама ми е омръзнало ти да критикуваш.
  keyone
 • Жалко за нокия, този който сега ги управлява уби компанията, уби симбиан и меего, с това недоносче WF. Той е за бесилото....
  Beчния
 • Симбиан така или иначе ставаше като стратегия в кратко/средно-срочен план, но винаги плана е включвал премиване от него към следваща ОС.;) И докато при предния план преминаването от една ОС([u]Симбиан[/u]) към друга([u]Маемо/МееГо[/u]) трябваше да стане супер плавно и ествествено([u]Qt[/u]), при сегашната стратегия първото нещо което самия Елъп направи е, с една бележка да убие Симбиан и то в момент в който точно новата серия смартове с тази ОС набираха скорост, набираше скорост и магазина... А сега с големите сривове четем как те били в следствие на "неочаквано" бързия спад при Симбиан.:X Просто в последните може би 10 години има такова сплитане от грешни решения и стратегии, че е много трудно вече да се каже как точно стоят работите. [u]Въпросът според мен, на който трябва да се отговори е[/u], дали е възможно да има толкова глупави хора в тази компания дето толкова време въпреки наличието на страхотните идеи, разработки и топ иновации да не могат да намерят начин как да приложат всичко и да дръпнат напре, или просто става въпрос за много пари, големи интереси и продажни хора?;)
  A.M.K.
 • това е красотата на форумите - всеки може да казва каквото иска :)
  fixmein45
 • "мисля...по-добра...тотално провалила" ... palmface
  fintaraBG