Nokia с подобрени финансови резултати

Nokia с подобрени финансови резултати
Nokia продължава съществуването си, след като продаде бизнеса си с мобилни телефони на Microsoft, а това се отразява добре на компанията. От съобщението за финансовите резултати за второто тримесечие на годината става ясно, че Nokia коригира прогнозата си за останалата част на годината и очаква повече приходи и печалба благодарение на увеличаващите се продажби в Китай. Това доведе и до ръст в цената на акциите на компанията. Оперативната печалба на подразделението за мрежово оборудване, което е и най-голямото в Nokia, ще е равна на или над горната целева граница от 5-10% през тази година. Първоначалната прогноза клонеше към горната част на този диапазон.

Като цяло ръководената на Раджиив Сури компания печели от договорите за мрежово обновяване на оператори като China Mobile и China Telecom. Само в Китай продажбите са скочили с 18%, но като цяло приходите от мрежови технологии на компанията са намалели с 8% заради спад в Европа и Северна Америка. Това обаче ще се промени през втората половина на годината, прогнозира Nokia. За тримесечието оперативната печалба на мрежовото подразделение е 281 милиона евро, което е с 14% по-малко за година, но много над очакванията на анализаторите.

Мрежовото подразделение е отговорно за около 90% от продажбите на Nokia и през второто тримесечие работи при оперативен маржин от 11% при 11,8% преди година. След новината акциите на Nokia скочиха с 8,7% до най-високото им ниво от 3 години насам, което осигури на компанията пазарна капитализация от 23,5 милиарда евро. Компанията завършва второто тримесечие с 6,5 милиарда евро в кеш, при 2,1 милиарда в края на март, благодарение на приходите от Microsoft.

 • И за в бъдеше, редмънци имат пари. Желанието е друга тема. Надела изглежда не търси пазарно присъствие, макар и доста условно, на всяка цена. Фините имат още на къде да мърдат. ЕС е благосклонен към тях и в даден момент може пак да им дадат субсидии.
  vladovn
 • Добре де, как успя да го напишеш това "Уйндолс" (woo)(woo)
  abando
 • http://www.theverge.com/2015/7/24/9030847/nokia-alcatel-lucent-acquisition-european-commission почва се ...(yes)
  kan4oto72
 • В новината се говори за истинската NOKIA, a не за купената от MSFT част, която продължава с фиаското Window Phone. Там загубите продължават да са огромни, но фирмата собственик може да си го позволи(за сега).
  zet23
 • Не съм работил с техен телефон, Браво на тях, добре, че почнаха с Уйндолс:) Нека има разнообразие
  Holon