Nokia са продали повече телефони Lumia за девет месеца след премиерата, отколкото iPhone

Nokia са продали повече телефони Lumia за девет месеца след премиерата, отколкото iPhone
Докато мнозина се съмняват, че Nokia ще успее да си възвърне пазарните позиции, след като сключи ексклузивен договор с Microsoft за използване на Windows Phone, Strategy Analytics искат да споделят интересни данни за продажбите на телефоните Lumia. Според данните на агенцията смартфоните на Nokia с платформата на Microsoft са били продадени в повече бройки през първите три тримесечия от предлагането им на пазара, в сравнение с бройките, продадени веднага след пускането на iPhone и телефоните с Android на Samsung.

Анализаторите споделят, че според тях Nokia до момента са продали 6,9 милиона телефони Lumia, каквито са и данните от Nokia. За сравнение, през първите девет месеца след излизането на пазара Apple са продали "едва" 3,7 милиона броя от iPhone, а за телефоните с Android на Samsung тази цифра е дори по-ниска - 1,3 милиона броя. Така че, погледнато от този ъгъл, положението на Nokia не е чак толкова лошо. Това се отчита и от пазарите - след анонса на финансовите резултати за тримесечието и оповестяването на броя продадени смартфони с WP цената на акциите на Nokia отбеляза скок, какъвто не е правила от 4 години и половина насам.

Проучването обаче съвсем не е без недостатъци. От сайта BGR посочват, че в него се включва третото фискално тримесечие на 2007 г., когато iPhone е бил в продажба само 2 дни. Ако се разгледа периодът до края на второто тримесечие на фискалната 2008 г., тогава общият брой продадени смартфони е 5,4 милиона, което пак е по-малко от продажбите на Lumia. Подобно проучване има и друг проблем - сравнява два времеви периода, в които пазарът на смартфони е бил в различна степен на развитие.

http://www.wpcentral.com/nokia%E2%80%99s-cumulative-sales-lumia-outpaces-iphone-and-samsung%E2%80%A6back-2007

http://www.strategyanalytics.com/default.aspx?mod=reportabstractviewer&a0=7579

 • Заблуждаваща информация, която по своето същество е вярна, но сравнението не е коректно. Епъл направиха пазара и за модерните смартфони и таблети, тогава Нокиа спеше зимен сън и още не е излязла от него, очакваме го най-накрая тоя WP8, за който личното ми мнение е, че няма да може да разбие двуполюсния модел (Андроид-iOS), но да видим. 7 милиона Нокии за 9 месеца, та те Епъл продадоха 35 милиона iPhone-a в последната четвърт (три месеца) на миналата година, за какво си говорим изобщо.
  osama11
 • [Quote] Не знам защо ги отписвате.[/Quote] Защото избраха лесния път и се отказаха от MeeGo, за да правят бизнес със златната кокошка. Според мен това обаче в дългосрочен план ще бъде провал или най-малкото Nokia никога няма да си върнат предишната слава, а ще бъдат посредствен производител. С MeeGo имаха шанса да се върнат в играта, в момента си губят времето с Windows (yes)
  SwollenMembers
 • 14м не са много за nokia. А ръста е сметнат, след огромния спад. А тези темпове едва ли ще запазят, особено около новините за wp8. А са отписани, защото нямат конкуренти модели на флагманите на другите компании. WP7.5 остава ограничена и с нея могат да се представят само телефони от нисък и среден клас.
  vladovn
 • Да, ок - за 3 дни е било :)
  SwollenMembers
 • Нокиа имат 14 милиона броя продадени смартфона за тримесечието. Лидер са Самсунг с 50 милиона и веднага след това Епъл с 30.5 милиона. В интерес на истината ръста при Нокиа за тримесечието по отношение на WP е 85%. С тези темпове отново ще са в играта за последното тримесечие на годината. Не знам защо ги отписвате.
  asenna5
 • Засега не са за два дена. http://articles.latimes.com/2011/oct/18/business/la-fi-iphone-4s-20111018 Следващия път може, обаче да се само за първия.
  vladovn
 • Какво значи Apple е продала за два дни 4 милиона броя iPhone 4S?Това се нуждае от обосновка!
  motofen2
 • Това е все едно да сравняваме броя на абонати на М-тел през първата им година с броя абонати на Глобул през първата им година. Нека погледнем нещата реално към днешна дата - от Nokia казват, че са продали 6,9 млн бройки от серията Lumia за девет месеца - от Apple продадоха над 4 милиона от само един модел ( 4S) за два дни, колко ли са продали за 9 месеца ??? От скоро се продава SGS III и вече са минали 10 милиона бройки, колко ли ще ударят за 9 месеца .... а, btw нека сметнем цялата серия Galaxy на Samsung, WoooW ! Е, така погледнато - цифрите от Nokia (дори и да са достоверни) са трагични (whistle)
  SwollenMembers
 • Това което си написал е вярно, обаче някой интересува ли го? Важното в новината е, че nokia е №1, това е. Лошото е обаче, че не са добавили и първите телефони с wp7 и с palm. Така щеше да е още повече впечатляващ "успеха" на фините.
  vladovn
 • Сравняват две технологии тепърва прохождащи тогава: епъл - във време когато сензорните дисплеи не бяха популярни много скъп и предлаган ексклузивно напълно заключен от един оператор в щатите андроид - почти неизвестни в началото първият им телефон се продаваше само от гугъл онлайн и беше бъгав и нефункционален и: нокия - популярна марка и операционна система присъстваща на пазара от почти година преди пускането на първата нокия имаща време да се популяризира.Отделно и фактора с подарените 900-ци и смъкването на цените драстично Ако не сте съгласни за първите може да бъркам мнението ми е само като страничен наблюдател на развитието им.
  AVKansazov
 • @Chilko: В новина за nokia най - интересното винаги е личния коментар. [Quote]Така че, погледнато от този ъгъл, положението на Nokia не е чак толкова лошо.[/Quote]
  vladovn