Nokia се завръща с таблет с Android 5.0

Nokia се завръща с таблет с Android 5.0

Nokia обеща да разкрие подробности за бъдещето си на пазара на потребителска електроника и го направи на конференцията Slush в Хелзинки, Финландия. На презентацията стана ясно, че в мистериозната черна кутия, която компанията показа преди събитието, се крие таблет с Android 5.0 и голяма прилика с iPad mini. Устройството е с име Nokia N1 и използва интерфейса Z-Launcher, който финландците представиха преди време и вече може да се изтегли свободно от Play Store.

Има изработен от алуминий корпус с дебелина 6,9 мм и тежи 318 грама. Джаджата е снабдена и с новия симетричен USB конектор, който беше одобрен наскоро, но няма да се прави от компанията, а от избран производител (в случая това е Foxconn). Това е част от плановете на Nokia да лицензира бранда си на други компании, но в същото време ще запази контрол върху дизайна на софтуера и хардуера. Foxconn ще плаща такси за името на Nokia, промишления дизайн, софтуера и друга интелектуална собственост на финландците.

Джаджата предлага 7.9” IPS дисплей със съотношение на страните 4:3 и резолюция 2048х1536 пиксела, който е предпазен от стъкло Gorilla Glass 3 и залага на 64-битов четириядрен чипсет Intel Atom Z3580 в комбинация с графичен ускорител PowerVR G6430, 2 GB RAM и 32 GB вградена памет. На разположение са две камери с резолюция 8МР и 5МР. Продажбите на таблета ще започнат навреме за китайската Нова година в началото на 2015 г. (19 февруари) и след това ще достигне до други пазари. Цената е едва 249 долара.

Източник: Nokia

 • Не точно :) Исках да кажа, че Apple реално не произвежда в собствени заводи нито един от компонентите на устройствата си (може да ги проектира и разработва специално, но не ги произвежда в собтвена фобрика) Apple просто поръчват на Foxconn, Pegatron и там други китайци (а и от Samsung доста често), сглобяват ги и ги продават под брадна Apple.
  nycon
 • Според мен 90% от лаптопите могат да бъдат заменени от таблети. Това не е станало към момента само защото липсва софтуер за таблетите.
  A4i
 • С телефон с Андроид биха имали по голям шанс да имат успех.С таблен малко трудно, самия пазар се свива няма какво ново да се покаже там;)
  Beчния
 • Да разбирам от мнението ти, че Епъл предоставят името си на други производители ли :X
  mr_j
 • Когато излезе в Европа средата на другата година ще е излязъл и Windows 10 и все ще се намери някой да го замени с андроида и тогава ще стане по актуален ;)
  nalivaiko
 • напълно съм съгласен с казаното , пазара се насити стращно много дори и самсунг имат големи проблеми та затва се завръщат с производител на чипове за епъл от 2016 като основен доставчик , андроида достигна максимума и се пресити
  borislavone
 • На пазара няма място за други операционни системи. Всяка следваща представлява все помалък интерес за разработчиците. За мен това устройство ще забие поредния пирон в ковчега на Samsung. Въпрсът е с какво ще отговорят догодина корейците.
  muamamu1
 • Само Wi-Fi. [Quote] Wireless Wi-Fi, (802.11a/b/g/n/ac); dual channel (2.4GHz & 5GHz) with MIMO Bluetooth, BT 4.0[/Quote]
  chilko
 • Идеята е добра, но закъсняха с една - две години. Пазара се насити с Андроид устройства (таблети). Навсякъде количествата продадени бройки тръгнаха надолу. Щом и китайците вече умуват на каква нова пазарна ниша да се наместят, работата не е добре. Много паднаха маржовете на печалба за андроид устройствата. Самата ОС вече няма съществени подобрения, и тя зацикли. Не очаквам големи продажби на устройството. Може би в началото, за кратко ще има раздвижване, но после пазара ще ги премаже. Ако бяха пуснали някакво устройство с някаква тяхна ОС ( дори и нещо на база линукс) имаха по-голям шанс. При условие, че си я развиват. Но може би печалбите щяха да дойдат на по-късен етап. Но всичките са се юрнали на бързи печалби. Бутат андроид и се точат за кинтите. Да но баницата свърши.
  StefiMo
 • Не мога да разбера тва ще има ли 3G или само Wifi?
  th3bigb0
 • Нокия ще станат малкия Apple :) устройства произведени от друг, ще се продават с името Nokia (което все още е много ценно) - като производителя ще плаща съответните такси на Nokia - за името, за дизайна и т.н. и в същото време ще прибира приходите от продажби (засилени могократно само от това, че на устройството пише Nokia) - точно като Apple. Според мен много добра страгетия за Nokia, която постепенно ще ги върне в играта. Все пак след 2016 ще могат да си ползват бранда Nokia и за устройства произвенени от тях самите. Бавно и спокойно могат да се възродят. Вижте какво става с TCL - благодарение на името Alcatel, продават супер много телефони в европа, които едва ли биха продали под друга марка.
  nycon
 • Супер, намериха как да извозят мс! Много успех им пожелавам.
  zavod