Nokia ще изгради първата мобилна мрежа на Луната

Nokia ще изгради първата мобилна мрежа на Луната

След като беше избрана от НАСА като партньор в програмата Artemis за установяване на устойчиво присъствие на Луната до края на десетилетието Nokia обяви повече подробности около плановете си за изграждане на първата LTE/4G мобилна мрежа върху естествения спътник на Земята.

Към края на 2022 компанията ще изгради първото ултракомпактно, с ниска консумация на енергия и готово за космическите предизвикателства завършено LTE решение. Nokia си партнира и с Intuitive Machines за интегриране на мрежата в разработвания от тях лунен апарат, който ще я достави на Луната.

Самата мрежа ще се конфигурира автоматично след разгръщане и така ще осигури първата LTE комуникация на Луната. Мрежата ще се ползва за много цели, включително за контрол на лунните апарати, навигация в реално време и дори стрийминг на видео с висока резолюция. Всички тези комуникационни приложения са от жизненоважно значение за дългосрочното човешко присъствие на Луната.

Лунната мрежа включва LTE базова станция с Evolved Packet Core (EPC) функционалност, LTE потребителско оборудване, антени и софтуер за управление и поддръжка. Решението е специално проектирано, за да издържи на трудните условия при изстрелването и кацането на Луната, както и да работи в екстремните космически условия. Nokia възнамерява да работи и за космическата употреба на 5G технологиите.

Източник: Nokia

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция