Nokia спира да поддържа N-Gage като платформа

Nokia спира да поддържа N-Gage като платформа
След новината, че затварят N-Gage студиото си във Ванкувър, дойде и вестта, че Nokia слага край на живота на N-Gage като отделна геймърска платформа. Компанията обяви, че повече няма да публикува игри за нея, а вместо това заглавията ще се предлагат през Ovi Store, което е напълно логично. Съществуващите N-Gage игри ще могат да бъдат закупени до септември 2010 г., а до края на следващата година ще продължат да работят страницата на N-Gage и онлайн услугата Arena. Специалният софтуерен клиент ще продължи да бъде продаван с някои по-стари модели, но новите вече няма да разполагат с него.
http://blog.n-gage.com/archive/mobile-gaming-evolves-%E2%80%93-ovi-store-is-here/

 • Продължвам с хардуеърната клавиатура, защото това едното нещо, което би ми липсвало ако имам iPhone. То и сега ми липсва с 5800, но поне знам, че не съм дал много пари и не ме е яд, че съм дал много пари за устроиство, което няма всичко, което искам :). Затова сега когато излезне хубав телефон с QWERTY kb и със стабилна ОС и юзър-интерфейс ще с го взема, а 5800 ще продам :) Какви десетки часове за актуални заглавия :) Новият Painkilller има убийствен OST отново и се минава за точно 2 часа :) Което значи 2 часа яко hardcore (rock) (yes)
  ShinG0
 • Ех, ти си продължаваш с хардуерната клаиватура. От всички игри, които съм снимал в първата част, точно Gangster ми е най-безинтересна. Дори на Мака си не играя актуалните заглавия, които отнемат десетки часове, за да ги минеш. Предпочитам "постни" времеубивки, които ме хващат с идеята си, а не с графиката. Идеята на видеото беше да покаже какви иновативни методи за контрол предоставя комбинацията мултитъч+акселерометър. Ако нямаше разпознаване на повечето едно докосване, нито една от тези игри нямаше да може да се играе. Повечето от тях (поправете ме, ако не са всички) пък са уникални и не са повторени на друга платформа, Touch Grind например. Както и да е, запазил съм това, което ще се хареса на хардкор геймърите, за второто видео.
  deezel
 • Хмм определено повечето игри за iPhone се играят или единствено с акселометъра или с него + един бутон макс два :P, което ги прави изключително лесни и детски.Единствената игра от всички, която ставаше за нещо беше последната - Gangster. Като графика на игрова платформа определено iPhonе сцепва n-gage, но като управление - все още куца - няма хардуеърни бутони, което ограничава производителите на игри откъм управление на игрите (правят ги постни като управление и действия на управляваното тяло, било то кола, самолетче или човече). Определено обаче за игри iPhone куца повече от PSP, който едно ,че има по-добра графика, въпреки, че са на сходна резолюция, друго, че за управление се използват повече хардуеърни бутони и не ти се закрива част от екрана като си слагашщ пръстите там. Може би IPhone щеше да е перфектното джобно устройство ако имаше qwerty клавиатура, но явно ще почакаме следващият iPhone - надявам се да си запълнят пропуска от Apple :)
  ShinG0
 • Определено iPhone е най-добрият телефон за игри. :)
  ReXtoN1914
 • [Youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yKVzlRezYfs[/Youtube]
  deezel
 • Ауч, как го забравих. :( Днес ще го снимам.
  deezel
 • deezel какво стана с видеото, беше ми много интересно да видя кои заглавия са те впечатлили най-много.
  board
 • Помислете малко.Тази игрова платформа бе мъртва още преди да се появи ябълката. И причината е,че от Нокиа не можаха да привлекат разработчици на игри.В момента това е решаващия фактор за успеха на умните телефони - наличието на сервизи.Защото, когато са налице такива,се решават всички проблеми от всякакво естество.Пример за това е ябълката.Аз с удоволствие съм играл ва N-Gage. Но на практика само аркадни игри,напр. Pinball,другите са трудни за плейване.
  buttman
 • И аз незнам поради каква причина не им се отвори парашута, ама и те сякаш много не я натискаха тая платформа, може и сили да са нямали знам ли. Все пак продаде няколко милиона, ама до там. Иначе за спамерите :D, не се бийте NDS смачква всичко в портативният гейм сектор, или поне по продажби. (whistle)
  osama11
 • Въпросът е как ще се играе на някой n-gage телефон, нали за това е темата ;) Другото важно са и количествата на самите заглавия, можеш да видиш, че показаните от мен игри наистина са излезли вчера или днес http://toucharcade.com , а след няколко дни ще има нови добри заглавия. За коя платформа излизат толкова игри? И за коя се хакват още в деня на пускането им :D А и още нещо, примерно на iPhone можеш си играеш мултиплеар на Eliminate навсякъде, защото 3G връзка е напълно достатъчна, а с PSP?
  board
 • Ще ти направя едно видео с най-впечатляващите игри за iPhone, които съм играл. Утре го имаш.
  deezel
 • Може да се поспори - шутъра не ми изглежда да се играе прекалено добре и прецизно на iPhone. Мисля, че ще е по-лесно да се играе на PSP, най-малкото заради страничните бутони, които биха била strafe, a и няма да се закрива част от екрана, както като си слагаш непрекъснато пръстите там на екрана ако играеш на iPhone. За Red Alert - да по добре е с тъч скрийн, защото един вид прави симулация на мишка.
  ShinG0
 • Проблема на n-gage e, че графиката на повечето игри не превъзхожда особено java, а и не реализираха мултиплеара както говореха. 3D ускорителите така и не влязоха в употреба, въпреки че присъстваха редица телефони... Относно управлението на айфона, бъди сигурен, че е много по-удобно от колкото това на всеки друг телефон на пазара. Ще ти дам пример за последните две игри които си качих днес. Eliminate е онлайн 3D шутър, можеш да играеш мултиплеар с приятели или със случайни хора: http://www.youtube.com/watch?v=VA0-7Xi0_Ho Red Alert e култова стратегия от едно време: http://www.youtube.com/watch?v=yB6Tz7kfZy8 Представяш ли си, че тези игри ще се играят по-добре с джойстик и копчета?
  board
 • Самият аз си мислих така, но се оказа, че е същото, да не кажа и по-добре от PSP.
  keyone
 • Гледам съм страшно много видеота на игри за iPhone, по графика може да се допира леко до PSP, но по управление - доста куца. Kажете вие като собственици на телефона какво пропускам? Да не би да има виртуални бутони, които се прокетират във въздуха изведнъж? Да не би iPhone да се конетква с мозъка ти и да приема команди директно оттам? Не мисля :) Каквото и да си говорите за прехваления телефон - има един сериозен минус --> НЯМА hardware-на клавиатура! Голям минус - както и да го извъртате акселометъра не може да замести посоките на всички игри. Както и онскрийн бутоните не могат да заместят напълно усещането от натсикане на хардуеърен бутон. Това е.
  ShinG0
 • Никои май.
  deezel
 • Кои игри си играл на айФоун?
  keyone
 • Знам какво е акселометър (имам го на 5800) и говоря много прави неща - само дето заслепените iphone поклонници са прекалено заслепени, за да вденат какво говоря. Акселометъра може да симулира посоки за движение и дотам. Една игра само с посоки за движение ли се играе? Ако такива са игрите за iphone то по-добре да си играя java-игрички - в тях има повече бутони при игрите :D
  ShinG0
 • Говориш глупости. Кой е споменавал външни джойстици? Знаеш ли какво е акселерометър въобще? Май не си играл нито едно iPhone заглавие.
  deezel
 • Знам, че ви се иска да е така - iPhonе убиеца на платформи и телефони - Господ Бога на телефоните и бла бла бла. За мен не е нищо повече от скъпа играчка за гийкченца :) Не мисля, че iPhone е убиеца на N-gage, защото N-gage устройствата са много по-евтини от него. (повечето двойно, а има и такива тройно). А и не ми обяснявайте за другите начини за игра освен онскрийн бутоните, свързване на BT устройства допълнително and other shits, кой ще тръгне да мъкне BT контролери с телефона си само защото може някога да му се доиграят игри?! Трябва да е наистина не-норнален :D Както вече споменах минуса на N-gage платформата е, че не се поддържа дори от 50 % от устройствата на Nokia - което е лоша маркетингова стратегия. На този принцип всяка една друга платформа със 100 % хардуеърна и софтуеърна съвместимост е добре дошла (както например възлюбения на някои хора iPhone, който има едва 3 версии досега, но всяка една от тях поддържа всичкия софтуеър). С няколко думи - Нокия сами си го натириха отзад с времето :)
  ShinG0