Nokia удължава с три месеца срока за участие в конкурса за приложения в България и Сърбия

Nokia удължава с три месеца срока за участие в конкурса за приложения в България и Сърбия
Конкурсът за приложения Call4Mobile Applications, който Nokia организира в България, трябваше да приключи в края на месец юни, но междувременно се случиха някои важни неща, които са причина този срок да бъде удължен с още три месеца. Става дума за промените в условията за участие в Ovi Store, които значително улесняват разпространението на приложения. Nokia се опитва да стимулира допълнително разработчиците, като премахва ограниченията и дава възможност за участие и на индивидуални автори на софтуер, а не само на компании, както беше досега, намалява разходите за публикуване на приложения и осигурява разработване на софтуер, съвместим със Symbian и Maemo/MeeGo с новия софтуерен пакет Qt SDK 1.0. След месец се очаква да бъде добавена и опция за публикуване в Ovi Store на приложения на кирилица, което е още една причина за удължаване на срока до края на месец септември.

Срокът на конкурса се удължава не само в България, но и в Сърбия, което трябва да даде шанс на повече хора да се включат и да спечелят награди. Досега и в двете страни са получени много интересни предложения, а Росен Петков, мениджър на Nokia за Балканите, съветва желаещите да участват да обърнат внимание и на такива проекти или полезни приложения като седмична програма за кината или график на жп транспорта. Те са сред желаните от потребителите, както показаха резултатите от специалното проучване на Nokia на нагласите на българите, за което писахме в края на май.

Пет са съществените новости, които ще бъдат от полза за разработчиците - наличността на Nokia Qt SDK 1.0, възможността физически лица да се регистрират индивидуално като Ovi Publishers, достъпността на безплатното приложение за подписване на Symbian приложения, наличността на Nokia Smart Installer за Symbian и приемането на Qt приложения в Ovi Store.

Наличност на Nokia Qt SDK 1.0
Nokia Qt SDK 1.0 (http://www.forum.nokia.com/Develop/Qt/ ) предлага среда за разработка на междуплатформени приложения, която дава възможност да се създава софтуер както за Symbian, така и за Maemo/MeeGo. Инсталацията е лесна, като изисква само един инсталационен пакет, който сваля всички Qt и Symbian/Maemo компоненти, от които ще имат нужда разработчиците. Nokia Qt SDK 1.0 работи с Windows, Linux и Mac (beta). Включва библиотеките Qt 4.6 плюс допълнителни API за мобилна разработка. Благодарение на новия бърз симулатор, вграденото отстраняване на дефекти и възможността да се съставят заедно .sis (Symbian) или .deb (Maemo) пакети, разработчиците имат възможност да създадат веднага нови приложения.

Физически лица вече могат индивидуално да се регистрират като Ovi Publishers
Индивидуални участници (т.е. физически лица, които не са част от определена компания или бизнес) сега могат да се регистрират като Ovi Publisher ( http://publish.ovi.com ) и лесно да разпространяват приложенията си в целия свят през Ovi Store. Индивидуалните участници все още ще трябва да плащат еднократна такса за регистрация в размер на 50 евро и ще могат да подават приложения, написани в Qt, Symbian, Java, Flash Lite или Web Runtime (WRT).

Безплатна версия на приложение за подписване на Symbian приложения
Целта е да се свали бариерата за участие, като се опростят инструментите и процесът, както и като се отстранят някои от разходите за разработване на мобилни приложения в Ovi Store. За разработчиците на Symbian приложения досега имаше допълнителни първоначални разходи, свързани с придобиването на Publisher ID и заплащането към трети страни за включване на техните Symbian приложения. Досега това можеше да отнеме около четири седмици и да наложи на разработчика разходи в размер до 215 долара. С новото приложение авторите на приложения ще намалят това време на две седмици и ще си спестят тези пари, тъй като подписването ще е безплатно.

Наличност на Nokia Smart Installer за Symbian
Част от Nokia Qt SDK, Nokia Smart Installer за Symbian, улеснява инсталирането на Qt приложения в Symbian телефони и от особено в тези, в които не са интегрирани необходимите Qt библиотеки. Когато краен потребител иска да инсталира такова приложение, Nokia Smart Installer ще провери зависимостите и ако липсват някакви файлове или Qt библиотеки, ще ги свали в телефона автоматично от сървърите на Nokia.

Приемане на Qt приложения в Ovi Store
Вече е възможно Qt разработчиците да качват Qt Symbian приложения, първоначално насочени към Nokia N97 mini, Nokia X6 и Nokia N900. Те ще се поддържат и от Nokia N8, който ще бъде на пазара по-късно тази година, и на допълнителни Nokia Symbian (5.0 и 3.1/3.2) устройства в бъдеще, което дава възможност на Qt разработчиците да достигнат до повече потребители на Nokia по света. Qt приложенията ще се появят в Ovi Store през този месец.

Конкурсът Nokia Call4Mobile Applications е насочен към разработчици в сферата на Maemo, S60, Web Runtime и Qt. Той ще избере победител от напълно разработени мобилни приложения в категориите Maemo 5 и Symbian, където ще се подават концепции и идеи. Специални награди ще има за победителите в категориите "Най-добър млад разработчик под 25 години" и "Най-добро междуплатформено приложение".

Българското жури ще избере победителите, които ще спечелят награди на обща стойност 7000 евро, годишно членство във форум Nokia и Nokia N97 или Nokia N900. Общият победител ще получи 3000 евро, по 1000 евро ще има за всеки от победителите в трите категории, а за "Най-добър млад разработчик" и "Най-добро междуплатформено приложение" ще има специални награди по 500 евро.

Повече информация за конкурса можете да намерите на: http://bulgaria.nokiaappforum.com