Нова социална мрежа от съоснователя на Wikipedia

Нова социална мрежа от съоснователя на Wikipedia

Преди две години съоснователят на Wikipedia Джими Уелс даде старт на онлайн изданието Wikitribune, което имаше за цел да се бори с фалшивите новини чрез оригинални материали от обикновени хора. Тази инициатива така и не успя да набере сила, но сега тя започва нов живот като социална мрежа на име WT:Social, която може да се превърне в алтернатива на Facebook и Twitter.

В нея потребителите ще могат да споделят статии, но издръжката на платформата ще се осъществява чрез дарения, а не с реклами. Според Уелс именно този бизнес модел за финансиране чрез реклами на популярните социални мрежи е проблемен и води до съдържание с ниско качество.

WT:Social ще показва новите публикации на първо място в потока от информация, като се предвижда добавянето на бутон upvote, с който ще се гласува за материалите. Мрежата ще поддържа малки общности със специализирани интереси, но ще се премахват потребители, които имат лоши намерения.

Всеки може да се присъедини безплатно към новото начинание, но има листа с чакащи - чрез дарение или споделяне на покана можете да се изкачите в нея. WT:Social вече има 50 000 потребители, а амбицията на Уелс е те да достигнат до 50 и дори 500 милиона.

Източници: Financial Times (изисква регистрация), WT:Social (1), (2)

Оферти на деня