Нова заплаха за потребителите с Android

Нова заплаха за потребителите с Android

Потребителите на Android традиционно са изправени пред голям риск от заразяване на смартфоните им със зловреден софтуер, за което получаваме пореден пример. Учените от Upstream са засекли наличието на сериозна опасност за хората, които са инсталирали приложението Ai.type, което доскоро е било налично в Play Store. Установено е, че програмата, която е инсталирана над 40 милиона пъти, може да прави неоторизирани покупки на дигитално съдържание.

Ai.type е разработка на израелска фирма и представлява скин за клавиатура, който може да бъде персонализиран. Това обаче е прикритие на провежданата на заден план дейност по възпроизвеждане на реклами и кликове, включително осъществяване на покупки към рекламни мрежи и абонаментни услуги. Приложението дори предприема „spoof” действия спрямо услуги като Soundcloud.

От Upstream отбелязват, че платформата им Secure-D е засякла и блокирала над 14 милиона подозрителни изисквания за трансакции от 110 000 уникални устройства, на които е инсталирано Ai.type. Приложението е премахнато от Play Store през юни, но все още е инсталирано на милиони устройства и е достъпно през алтернативни магазини за програми.

Именно след премахването му от Play Store е регистриран и скок в подозрителните дейности на приложението. Ако сте инсталирали Аi.type, е препоръчително веднага да го премахнете и да следите устройството си за необичайно поведение. Освен това можете да проверите дали през изминалите месеци не сте заплатили за непоискан абонамент или услуга.

Източник: Upstream

Оферти на деня