Новата камера на Raspberry Pi поддържа сменяеми обективи

Новата камера на Raspberry Pi поддържа сменяеми обективи

Raspberry Pi Foundation представи нов модул с камера за популярния компютър Raspberry Pi, която обещава да осигури изображение с много по-високо качество от наличните досега модули за платформата. Устройството се казва High Quality Camera и включва 12.3МР сензор Sony IMX477 с размер на пикселите от 1.55 микрона.

За разлика от предната камера за Raspberry Pi новата предлага по-голям сензор с по-висока резолюция, а освен това поддържа сменяеми обективи и има опция за настройване на фокуса. Джаджата поддържа обективи с C и CS байонет - такива се ползват в промишлени и 16мм камери.

Новото предложение не се продава с обективи, но търговците на Raspberry Pi ще предложат два варианта - 6мм CS обектив за 15 долара и 16мм модел с C байонет за 50 долара. На пазара е пълно с разнообразни съвместими обективи, а освен това има адаптери, които позволяват ползване на обективи от други системи.

High Quality Camera се продава на цена 50 долара в комплект с капачка, C-CS адаптер, аксесоар за монтирате на триножник и лентов кабел за връзка. Устройството е съвместимо с всички компютри Raspberry Pi след 1 Model B. Ако вече имате идеи как да ползвате добавката, това ръководство на Raspberry Pi Press може да ви е от полза.

Източник: Raspberry Pi