Raspberry Pi има проблем с дизайна на USB Type-C порта

Raspberry Pi има проблем с дизайна на USB Type-C порта

Raspberry Pi 4 дебютира преди две седмици със сериозни подобрения по отношение на производителността. Това е и първото предложение на Raspberry Pi Foundation с USB Type-C порт, с който обаче идва и един проблем. Той е свързан с използването на порт за зареждане, който не следва напълно стандарта и съответно не е съвместим с част от наличните кабели и адаптери за захранване. Това се дължи на факта, че е използван собствен дизайн на порта, който не отговаря изцяло на стандарта и не може да работи с по-мощните зарядни.

Ако разполагате с кабел с означение „e-marked“ и умно зарядно, те няма да захранват Pi 4, тъй като устройството ще бъде засечено като аудио адаптер. Този тип кабели са по-скъпи понеже отговарят изцяло на спецификациите на USB Type-C и включват допълнителни чипове за управление. Обикновено те са предназначени за по-мощни устройства като например лаптопи. Това разбира се не е първият продукт с подобен проблем - конзолата Nintendo Switch също има USB Type-C порт, който не отговаря на стандарта.

Съоснователят на Raspberry Pi Foundation – Ибън Ъптън, признава за неприятното обстоятелство, като споделя, че проблемът ще бъде отстранен със следващата ревизия на платката, която ще се появи до няколко месеца. Той допълва, че е изненадан, че пропускът не открит при обстойните тестове на устройството. Междувременно се препоръчва използването на кабели без споменатата по-горе маркировка.

Източник: arsTechnica

Оферти на деня