Новата версия на стандарта SD Express предлага още по-високи скорости

SD Association разкри спецификациите на новия стандарт памет карти SD Express 8.0, който предлага скорости на трансфер на данни до 3940 мегабайта в секунда (MB/s). За сравнение това е с четири пъти по-висока скорост спрямо оригиналните параметри на стандарта, като е възможно да надмине стандартните компютърни SSD.

Новата версия на стандарта използва досегашните протоколи NVMe Express, но вече се възползва от връзка през PCIe 4.0 с две ленти, което разширява пропускливостта. Според SD Association той е насочен към различни потребители, включително професионалните фотографи, които снимат с висока резолюция и множество RAW кадри в поредица.

Други приложения са при видео съдържанието с висока резолюция от 8K и във виртуалната реалност, както и при мобилни устройства. На теория се поддържат капацитети до 128TB, но едва ли скоро ще е възможно постигането на тази максимална стойност.

Освен това на този етап става сума само за спецификациите на новия стандарт и ще мине време, докато производителите започнат да го имплементират. SD Express ще се предлагат под формата на памет карти от тип SDHC, SDXC и SDUC.

Източник: SD Association