Xiaomi отчита ръст в приходите през първото тримесечие

Xiaomi обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на 2020, като компанията отчита 13.6% ръст в приходите на годишна база до 49.7 милиарда юана (6.39 милиарда евро) спрямо 43.76 милиарда юана (5.626 милиарда евро). От компанията отдават това на по-високите цени на новите ѝ модели в Китай, както и по-добрите продажби в международен аспект.

На фона на това обаче оперативните приходи отбелязват спад с една трета на годишна база до 2.323 милиарда юана (298.6 милиона евро) от 3.614 милиарда юана (464.63 милиона евро) за същия период на миналата година. Това се дължи на обезценяването на инвестициите на Xiaomi в други компании.

От компанията отбелязват, че производството в Китай до голяма степен е възстановено, а търсенето на смартфони бързо се възвръща към предходните нива. За изследвания период китайците са доставили 29.2 милиона телефона, което е ръст на годишна база от 4.7%. Те цитират и данни на Canalis, които сочат, че в световен мащаб пазарният им дял достига 11.1%.

Точно половината от приходите на Xiaomi – 24.8 милиарда юана (3 милиарда евро), идват от продажбите на смартфони, но компанията също така продава и онлайн реклами, както и голямо разнообразие от други продукти. Конкуренцията на домашния пазар е доста сериозна, особено от страна на Huawei. По-слабото представяне в Китай обаче се компенсира чрез фокусирането върху международните пазари.

Източник: Xiaomi