На тази дата Telenor е отчела най-високото потребление на данни в своята история

На тази дата Telenor е отчела най-високото потребление на данни в своята история

В рамките на специално онлайн събитие Telenor осигури интересна информация за промяната в потребителските навици, отразили се и на натоварването на мрежата на компанията по време на извънредното положение. Освен това Telenor използва случая, за да обяви, че е получила нов сертификат Best in Test от германската компания umlaut, която й връчи такъв през януари.

Според данните на 8 март, когато бяха потвърдени първите случаи на COVID-19 в България, гласовият трафик в мрежата е отбелязал ръст от 32%, а трафикът на данни се увеличи с 9% сравнено със средните нива през предходните четири недели. На 13 март, когато беше обявено извънредно положение, Telenor отчита най-висок гласов трафик от началото на 2020 – с 36% повече от средните нива за предходните четири петъка. Трафикът на данни в този ден е намалял с 5.5%.

На 23 март бяха наложени ограничения върху пътуването между големите градове и на изходите им бяха изградени контролно-пропускателни пунктове, което доведе до дълги опашки от автомобили и продължително чакане. През този ден Telenor е отчела 14% ръст на трафика на данни спрямо предходните 7 дни и е интересно, че това е денят с най-висок трафик на данни в историята на оператора. Между 13 и 24 март е регистриран спад с 55% при гласовия трафик и с 69% при трафика на данни в софийското метро.

Пандемията е променила начина, по който клиентите използват дигиталните канали на оператора. Така например месечните активни потребители на приложението MyTelenor са нараснали със 17% през април спрямо февруари, а платените месечни фактури са се увеличили с 59%. Електронният магазин също отчита удвоен брой трансакции през април спрямо февруари.

Що се отнася до новия сертификат Best in Test на umlaut той е базиран на анализ, проведен между ноември 2019 г. и март 2020 г. Направени са над 53 милиона проби в 96.3% от градските райони и 95.2% от извънградските зони в България, включително тестове с ходене в населените места и тестове на свързващи пътища из страната. Компанията е получила 859 точки от 1000 възможни, което е лек спад спрямо 888 точки при предишния сертификат. Другите две отличия за телекома са за най-добро широколентово покритие и за най-добра скорост при изтегляне на данни.

На онлайн събитието стана ясно, че между 13 март и 11 април екипи на компанията са подобрили мрежата в над 100 места в страната. Изпълнителният директор на Telenor Джейсън Кинг сподели, че не вижда старта на 5G мрежи в България преди 2022, защото все още не са изчистени всички пречки като освобождаването на необходимите честоти и облекчаване на разрешителния режим за изграждане на телекомуникационно оборудване. Според него решението на правителството за намаляване цената на честотите е положителна крачка.

Джейсън Кинг посочи, че на пазара все още има много малко съвместими с новите мрежи устройства, но както знаем, това вече се променя, и то с бързи темпове, защото 5G модемите намират място и в чипсети за по-достъпни телефони. Що се отнася до ширещите се конспиративни теории, които в някои страни доведоха до вандалски прояви и унищожаване на телекомуникационно оборудване, Кинг отново изтъкна, че няма никакви доказателства в подкрепа на тези твърдения. Според него телекомите и останалите играчи в сектора ще трябва да проведат образователни кампании, за да обяснят по-добре на хората естеството на новите мрежи.


Втора употреба с гаранция