Нови детайли за сгъваемото устройство Surface на Microsoft

В края на миналата година стана ясно, че Microsoft работи по устройство в серията Surface, което ще предложи два дисплея, така че лесно да се трансформира от мобилен телефон в таблет. Проектът е с кодово име Andromeda и се разработва поне от две години, но по всичко личи, че пазарната му премиера наближава. Доказателства за това идват от The Verge, които са получили достъп до вътрешна комуникация на компанията. В нея Andromeda се описва като проект за създаването на нова и иновативна категория устройства, която ще повлияе на цялата серия Surface и ще размие границите между компютри и мобилни продукти.

С новата разработка Microsoft се надява отново да повлияе на пазара и да създаде нова продуктова категория, както направи преди години със Surface Pro. Компанията иска да предизвика разбиранията ни за компютри и смартфони и има големи шансове да го направи, ако досегашната информация за проекта се окаже истина. Става дума за устройство с два извити в единия край дисплея и специален механизъм на затваряне, който позволява на двата екрана да работят като един без пролука между тях.

Според информацията актуалните прототипи приличат на създадените от Дейвид Брайър рендери, които са базирани на патентите на Microsoft. Компанията експериментира с поддръжката на стилуси за работа като дигитален бележник в сгънато състояние, а освен това има прототипи с процесори ARM, но засега не е ясно дали във финалното устройство ще има чипсет от Qualcomm или Intel. Все още обаче има вероятност Microsoft да прекрати работата по проекта и той да не види бял свят подобно на таблета Surface Mini, който беше отменен седмици преди планираното представяне.

Наскоро Intel показа концептуални разработки на тънки компютри с два дисплея, които са обединени под кодовото име Tiger Rapids. С тях компанията ще се опита да отговори на слуховете за задаващи се подобни устройства с чипове ARM не само от Microsoft, но и от големите производители на компютри. Наскоро в сайта Thurrott се появи информация, че пазарната премиера на Andromeda е предвидена за тази година, а Microsoft очаква заедно с него подобни устройства да пуснат и други производители, така че компанията се надява да даде началото на нова продуктова категория.

Източник: The Verge, Thurrott