Новите Apple iPad и iPad mini са значително по-мощни

Новите Apple iPad и iPad mini са значително по-мощни

Тази вечер Apple представи новите поколения на таблетите iPad и iPad mini. Новият iPad запазва дизайна на предходното поколение, като главната промяна е в наличието на чипсет Apple A13 Bionic. Това очаквано носи подобрена производителност при централния процесор (20%) и графичния ускорител. Според компанията той е три пъти по-бърз от най-продавания Chromebook и шест пъти по-бърз от най-продавания таблет с Android.

Използвана е и 12-мегапикселова селфи камера с ултраширокоъгълен обектив, което ще е от голяма полза при видео разговори. Зрителното поле е 122 градуса, като се поддържа и технологията за подобряване на видео разговорите Center Stage. Това е възможно благодарение на невронния енджин в чипсета.

Екранът Retina е с диагонал 10.2 инча, като има нов светлинен сензор за системата True Tone, която променя цветната температура според околната светлина. По отношение на паметта са налични опции от 64GB до 256GB. Моделът работи с опционалната клавиатура Smart Keyboard, както и с подобни аксесоари от външни производители. Освен това се поддържа и 1-о поколение Apple Pencil.

В софтуерно отношение е използвана iPad OS 15, която добавя разширена поддръжка за уиджети и мултитаскинг със Split View и Slide Over. Освен това Quick Notes дава възможност за водене на записки и бележки от цялата система. Новият iPad ще е наличен в 28 страни от 24 септември като цените в САЩ започват от 329 долара и ще варират според конфигурацията.

iPad mini идва с редица подобрения, включително дизайн с по-тънки рамки около дисплея и плоска странична рамка. Той ще се предлага и в нови цветове - лилав, розов, сив и starlight. Системата TouchID е вградена в бутона в горната част на корпуса при използване в портретен режим.

Използван е Liquid Retina дисплей с диагонал 8.3 инча, яркост 500 нита, покритие на цветовата гама P3 и покритие против отблясъци. Освен това се поддържа технологията True Tone. Таблетът използва новия чипсет A15 Bionic, който е с 40% по-висока производителност на процесора и с 80% при графичния ускорител спрямо предходното поколение.

Новост е добавянето и на USB Type-C порт, което го прави съвместим с множество аксесоари. По отношение на безжичната свързаност има опция за 5G, наред с LTE и Wi-Fi 6.

Предната камера камера включва 12MP сензор с бленда f/1.8, ултраширокоъгълен обектив и светкавица, като и тук се поддържа технологията Center Stage. Основната камера е 12-мегапикселова с Focus Pixels и широка бленда за по-качествени снимки. Той може да записва видео в 4K и поддържа Smart HDR. Сред останалите параметри са още стерео високоговорители в пейзажен режим, iPadOS 15 и до 256GB памет за файлове.

Батерията предлага целодневна издръжливост с един заряд и има бързо зареждане с мощност до 20 вата. Сред аксесоарите са Folio калъфи в различни цветове и поддръжка за 2-о поколение Apple Pencil, който се прикрепя магнитно към таблета. Конструкцията и на двата нови таблета е от 100% рециклиран алуминий. Цените за новия iPad mini в САЩ започват от 499 долара, като той ще е наличен от 24 септември в 28 страни и региони.

Източници: Apple (1), (2)

  • Идеи от кога ще са налични в България?
    npet