Драйверите на новите графични чипове на Qualcomm ще могат да се обновяват през Play Store

За разлика от компютрите, при които регулярно се налага да бъдат обновявани редица драйвери, при смартфоните поне досега това до голяма степен се случваше без намесата на потребителите. С представянето обаче на Snapdragon 865 и промените в Android, които Google въвежда с Project Mainline, това ще се промени поне за графичните ускорители на чипсетите.

Project Mainline ще направи възможно разпространението на важни промени в компоненти от кода на операционната система директно през Google Play. Влиянието на това нововъведение обаче ще може да бъде усетено чак през 2020 с появата на Android 11. Обновлението на драйверите през Google Play ще е възможно за телефоните с чипсети Snapdragon 865, 765/G и бъдещите предложения на Qualcomm.

Няма да е възможно актуализирането на по-старите чипсети, дори и на актуалните флагмански предложения. С прилагането на редовни обновления може да се подобри производителността на устройствата и да се добавят нови функционалности, както това става при компютрите. Актуализациите обаче ще бъдат пускани от производителите на смартфоните и това ще става след процес на тестове.

Източник: Android Police