Новите правила за движението на е-тротинетки ще са готови до два месеца

Новите правила за движението на е-тротинетки ще са готови до два месеца

Първите глоби за каране на електрически тротинетки са вече факт, което повдигна много въпроси за тяхното законово регулиране. Всъщност в това няма нищо изненадващо, защото навлизането на новите превозни средства от зараждащата се категория на градската микро мобилност изненада властите навсякъде по света.

Това посочва и Зафир Зарков от транспортната комисия към Столичния общински съвет в интервю за БНТ, като изтъква, че в София всъщност превантивно са били взети мерки за минимизиране на част от негативното въздействие на тротинетките върху градската среда, каквото е произволното им оставяне и блокирането на пешеходни зони.

Това е било направено с обособяването на места за паркиране на двуколесни превозни средства като тротинетки, велосипеди и мотопеди, но както можете да се убедите и сами, в София никой не задължава потребителите на Lime да ги оставят там и те пак се озовават на различни неподходящи места. Според "Капитал" това обаче ще се промени, когато бъдат разчертани всички места за паркиране – тогава в Lime ще бъде активирана опция тротинетките да не могат да бъдат оставяни извън позволените места.

Според Зафир Зарков вече има проект за промени в Закона за движение по пътищата и според него до 1 – 2 месеца вече може да има регламент за придвижване на електрически тротинетки по всички пътища на страната. Той потвърждава, че фирмите за наем са поели ангажимент да въведат механизъм за наемане и оставяне на тротинетките на едни и същи места.

Междувременно докато бъдат направени съответните промени в закона, може би е добра идея да внимавате къде карате тротинетките и да не се движите с повече от 20 км/ч по велоалеите и с до 8 км/ч в пешеходните зони, макар че не ни си струва добра идея да се кара между пешеходци.

Източник: БНТ

Оферти на деня