Пътна полиция ще санкционира каращите електрически тротинетки

Пътна полиция ще санкционира каращите електрически тротинетки

Според изявление на началника на "Пътна полиция" в София комисар Любомир Костадинов за БНР електрическите тротинетки нямат право да се движат по пътната мрежа. От неговите думи става ясно, че пътните полицаи ще започнат да санкционират водачите.

"Всички тези новоизлезли електромоторчета, моторетки, тротинетки, както ги казват, нямат право по закон да се движат по пътищата. Има доста инциденти с тях. Тези, които ги управляват, съответно се водят, че управляват нерегистрирано моторно превозно средство", допълва комисар Любомир Костадинов. Той е апелирал към водачите да са много внимателни, но не е отговорил дали е незаконно тротинетки да се управляват по тротоарите.

Справка показва, че тези нарушения би трябвало да се наказват по чл. 345 от Наказателния кодекс, който гласи:

Чл. 345. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2016 г.)

(1) Който си служи с табела с регистрационен номер, издадена за друго моторно превозно средство, или с табела, неиздадена от съответните органи, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева.
(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред.

Междувременно Столична община и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” работят съвместно по регламентиране на ползването на електрическите тротинетки чрез предложение за изменение в Закона за движение по пътищата. Предстои да се определи и максималната скорост на движение на този тип превозни средства, която ще бъде определена на национално ниво.

ДА „Безопасност на движението по пътищата“ смята, че тя трябва да е не повече от 20 км/ч. Обект на контрол вероятно ще бъде и минималната възраст за водачите на електрическите тротинетки. Предложението на ДАБДП е тази възрастова граница да бъде 14 години с възможност за допълнително ограничаване на максимално допустимата скорост на движение на 12 км/ч до навършване на 16 г.

Източник: БНР

 • Мястото на електрическите скутери и велосипеди не е по тротоарите и парковете. Карайте по пътя там поне сте от страната на Булката :)
  frank zappa
 • За [b]всяка[/b] Лайм тротинетка [b]има още 50-100[/b] лични. Т.е. личните са 50-100 пъти повече от тези под наем.
  Абе ти чуваш ли се какво говориш?Lime тръгнаха със 150 тротинетки в София, т.е. ако за всяка тяхна има 50 лични - това прави 7500 за целия град!?!Ако за всяка тротинетка на Lime има 100 лични това прави 15 000!То в града няма толкова колоездачи, камоли собственици на тротинетки!
  Ей, само и само да си защитите тезите, измисляте сумати глупости!
  Недейте така, че ставате смешни!Говорете с факти!
  nikitrz
 • Дебатът се води от доста време в други държави от ЕС и нашите няма как да не се включат. Предполагам, че тук ще измислят набързо нещо доста ограничаващо, че после да ги съдят из европейските съдилища и да плащат обезщетения.
  ipolit
 • Само да кажа, че не е особен проблем да вдигнеш доста над 25 км/ч с обикновен велосипед, така че скоростта не е основния фактор тук. Дайте да не спорим за това има ли полза от тротинетките или не - просто не знаем.
  Истината е проста: започнаха да ги предлагат преди да са подготвени и преди да е регламентирано как ще се ползват. Както обикновено, каруцата, пардон -тротинетката пред коня.
  samoznai
 • -
  npet
 • Няма смисъл от тротинетки и скейтборди
  smarty
 • Има много тарикати на ел. мотори и тротинетки, които са превзели тротоарите. Те са основната причина.
  За всяка Лайм тротинетка има още 50-100 лични, та така.
  На град с 1,5 милиона жители, 150 Lime-a и 50-100 лични тротинетки ли пречат?
  При над половин милион леки автомобили тия 200 тротинетки ли ни бодат очите??Странно племе сме и това си е!
  Не са толкова, а са много повече. И не че пречат. Има място и за тях, но трябва да се научат, че е опасно и трябва да поемат отговорност и да внимават. Както е и с пешеходците. Не можеш да тръгнеш да пресичаш "Цариграско шосе" тичайки без да се огледаш.
  mishobehar
 • Има много тарикати на ел. мотори и тротинетки, които са превзели тротоарите. Те са основната причина.
  За всяка Лайм тротинетка има още 50-100 лични, та така.
  На град с 1,5 милиона жители, 150 Lime-a и 50-100 лични тротинетки ли пречат?
  При над половин милион леки автомобили тия 200 тротинетки ли ни бодат очите??Странно племе сме и това си е!
  nikitrz
 • Аз само на Xiaomi съм карал и той имаше звънец. Мисля че идват стандартно със звънци
  mishobehar
 • Те тия клаксон имат ли?
  tzincbg
 • Аз като един запален велосипедист ще кажа, че и за велосипедите трябва да има условия и регулации. Но и тези с тротинетките трябва да са строго регулирани къде да се карат и къде не. Разликата между колоездач и карач на тротинетка е, че с тротинетките много по-лесно можеш да достигнеш някаква критична скорост, с която да направиш инцидент било то с теб или с други. Отделно си мисля, че тези над 25км/ч трябва да се регистрират, а тези като Лайм и Шаоми по-скоро не, но да са ограничени до около 20-25км/ч. Но трябва да има строги правила и да се налагат глоби, за да се научат хората, че това не е шега работа. Организацията на движението и състоянието на пътната мрежа, както и на първо място - културата на водачите в България, не позволява безопасното придвижване с каквото и да е превозно средство без наистина много повишено внимание и предпазливост. Това се отнася за колело, тротинетка, ролери, магаре, скутер, автомобил и космическа совалка.
  mishobehar
 • Uber 2 - първо ги пускаме, после установяваме, че не са "удобни" за някого и накрая търсим начин да ги спрем.
  Малоумна държава!
  Има известни разлики. Не че тротинетките ще изядат бизнеса на такситата (както беше с Убер). Има неясноти дали са МПС или не. Щото ако са МПС, ще ти трябва книжка за съответната категория:)
  samoznai
 • Няма смисъл от тия тротинетки.
  smarty
 • -
  npet
 • Uber 2 - първо ги пускаме, после установяваме, че не са "удобни" за някого и накрая търсим начин да ги спрем.
  Малоумна държава!
  nikitrz
 • Да, по закон е така. затова преди да пускаш тротинетки, изчистваш тия неясноти.
  samoznai
 • [attachment=0]IMG-4e68466517b16a3e05193e44591635e4-V.jpg[/attachment] По тротоара ги виждам чак на 2-3 метра от мен, прекалено са безшумни.
  И да, трябва си регулация.
  tzincbg
 • И какво може да се качиш на някой Lime и да ти обършат една яка глоба, че го караш? Ако го караш по шосето - глоба, ако го караш по тротоара - пак глоба, ако го караш по велоалеи - значи ти се привижда нещо, щото то в центъра почти няма такива... ;)
  board
 • Да, меко казано цари тотален хаос. Глобата за подобно нарушение е следната: Чл. 345. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2016 г.) (1) Който си служи с табела с регистрационен номер, издадена за друго моторно превозно средство, или с табела, неиздадена от съответните органи, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева. (2) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред. До 1 година затвор или от 500 до 1000 лв???????? Тоест минимум си 500лв..
  mishobehar
 • Малко е малоумно да разрешаваш да има тротинетки без да си изяснил с полицията как стои въпросът. Определено са моторни превозни средства (това че са електрически е без значение), т. е. трябва да се регистрират.
  samoznai