Новите санкции на САЩ застрашават съществуването на Huawei

Новите санкции на САЩ застрашават съществуването на Huawei

Глобалните пазари на чипове и смартфони се готвят за сериозно сътресение след като САЩ обяви нови санкции срещу Huawei, които заплашват съществуването на компанията. Понеделник администрацията на Тръмп заяви, че ако Huawei участва в трансакцията нито една компания по света няма право да й продава чипове, които са направени с ползването на американски софтуер и хардуер без да има специален лиценз за това.

Новото нареждане затваря вратичка, която беше останала след първата версия на обявените през май санкции. Тя позволяваше на Huawei да купува готови чипове, които не са правени по неин дизайн. Според наблюдатели на фона на доминацията на американските инструменти в определени части от производството на чипове промяната ще доведе до пълна забрана за продажбата на такива компоненти на Huawei, което ще засегне нейния бизнес с телефони и 5G оборудване.

След анонса на новите санкции през май тази година китайската компания смяташе да премине към чипове на MediaTek, но промяната направи това невъзможно. Рестрикциите ще са в сила след 14 септември и след тази дата TSMC, която произвежда чиповете на HiSilicon, няма да може вече да го прави. Наскоро Ричард Ю сподели, че през следващия месец Huawei ще спре производството на чиповете Kirin като следствие от американския натиск върху доставчиците.

Новината за щатските санкции логично се отрази на акциите на MediaTek, но тя ще засегне и други доставчици на Huawei. Южнокорейските Samsung Electronics и SK Hynix снабдяват компанията с чипове за памети, а Sony й доставя сензори за камери. Според някои анализатори Huawei е бил втория най-голям клиент на японците след Apple като е генерирала около 20% от оперативната печалба и приходите на подразделението за фотографски сензори.

От проблемите на Huawei могат да се възползват други китайски производители като Oppo, Vivo и Xiaomi, които да разширят своя глобален пазарен дял при смартфоните. Това на свой ред ще подпомогне Qualcomm, която им доставя чипове. Междувременно и Sony може да увеличи доставките си на сензори за камери към Vivo и Xiaomi. Предстои да видим обаче дали Китай няма да въведе ответни мерки срещу американски компании - Apple и Qualcomm са потенциални мишени.

Източник: ArsTechnica

 • За източната култура е характерно търпението, а не бързите действия :) Китай си имат план и си го следват още от времето на Дън Сяо Пин :)
  Боби13
 • Хахах, винаги съм се забавлявал на такива статии и коментарите под тях. Мобайл Бългериъ определено знаят как да пълнят форума, ако ще и да е умрял за седмици. Достатъчна е една статия за проблем с дисплеите на флагман на Самсунг или някакъв софтуерен бъг при Епъл или нещо за Уауей спрямо търговската война със САЩ и страниците започват да валят, като за последно;))

  Китай изглежда е още твърде слаб за ответни мерки, щом толкова време Тръмп си прави каквото си иска с тях, а те само мълчат и се надяват Байдън да е по-различен. Ако дойде, де... То и в момента САЩ губи повече от Китай с тази "война", но ако китайците решат да отговорят пропорционално, могат да влошат това поне 10 пъти повече. Гледайки колко време, обаче се преструват сякаш нищо не се случва, надали. По-скоро ще се затворят напълно и ще си пласират всичко, колкото и несъвършено да е, там и евентуално, където могат из Азия.
  MEnergy
 • Гледам пълно с чайнофоби, а къде се сглобява огризганата Ябълка :)
  Боби13
 • майната им на Huawei
  IphoneXSMax
 • Гледам нов си в интернет пространството. :)
  foxfury
 • ""хубАВЕЙ са ТВъРДЕ гОЛеМИ, Че да им ПукА зА Тези СаНКцИИ! ГОЛяМа рАбоТа! могАТ и БЕЗ скАпаНИят Сащ! Ей СЕга ще ИЗкочАт СЪс сУПЕР мОщНи 450nm пРоЦЕсОри И тяхна си os!""
  Къде са фенбойчетата? хахаха
  capslock ли ти се счупи? :lol:
  radko89
 • ""хубАВЕЙ са ТВъРДЕ гОЛеМИ, Че да им ПукА зА Тези СаНКцИИ! ГОЛяМа рАбоТа! могАТ и БЕЗ скАпаНИят Сащ! Ей СЕга ще ИЗкочАт СЪс сУПЕР мОщНи 450nm пРоЦЕсОри И тяхна си os!"" Къде са фенбойчетата? хахаха
  foxfury