Новият флагман на Sony се казва Xperia XZ

Sony продължава започнатото на мобилния конгрес с премиерата на новата серия Xperia X, като добави към нея нов флагмански смартфон, който се опитва да е пионер в много отношения. Това е Xperia XZ, чиито снимки вече видяхме, но днес Sony сподели всички подробности за него. Смартфонът комбинира дизайна на Xperia X с този на предишната флагманска серия Xperia Z и отново предлага 23МР камера с технология за предиктивен хибриден автофокус, която е допълнена от допълнителни технологии за получаване на по-качествени снимки.

Работата на сензора е подпомогната от система за лазерно фокусиране, а за цветовете се грижи RGBC инфрачервен сензор, който коригира баланса на бялото според околните условия. Камерата се е сдобила и с 5-посочна система за стабилизация, което според Sony става за пръв път в телефон. В другите отношения Xperia XZ е стандартен флагмански смартфон и дори изостава от актуалните тенденции в определени области. Все пак разчита на мощния чипсет Snapdragon 820, който е допълнен от 3GB RAM и 32GB разширяема памет и предлага 5,2” 1080р дисплей.

Моделът има странично разположен сензор за отпечатъци, а рамката е изработена от метална сплав на име ALKALEIDO за по-висок блясък. Предната камера е 13-мегапикселова със светлочувствителност по ISO до 6400 и широкоъгълна оптика. Интересно е, че според Sony Xperia XZ не се бои от намокряне (IP65/IP68), но не бива да се потапя под вода. Батерията е с капацитет 2900 mAh и поддържа технологията на Qnovo за адаптивно зареждане. Добавен е и USB-C интерфейс.

Другото ново устройство продължава традицията за пускане на компактни издания на флагманските модели на Sony. Xperia X Compact има 4,6” 720р дисплей и заменя чипсета Snapdragon 820 за Snapdragon 650, но разполага със същата камера като тази в Xperia XZ, така че би трябвало да осигури същото качество на снимките на по-ниска цена. Устройството има и по-малка батерия с капацитет 2700 mAh, а сред другите характеристики отново откриваме 3GB RAM, 32GB разширяема памет и USB Type-C порт. Водоустойчивост обаче липсва. Продажбите на Xperia X Compact започват този месец, а Xperia XZ ще се появи през октомври и ще има и версия с 2 SIM карти.

Източник: Sony

 • https://www.youtube.com/watch?v=vE7TyNWiJaI
  more_bg
 • https://www.youtube.com/watch?v=QUFgzceekDQ
  more_bg
 • Нещо се случва с коментарите! Системата ме накара да напиша втори път мнението си. Моля модераторът да изтрие което и да е!
  Alexander_97
 • 5.2 инча малък дисплей ли ти се вижда? Прочете ли статията? Точно камерата е подробно описана - стабилизация през сензора в ПЕТ ПОСОКИ, инфрачервен анализатор за подобряване на белия баланс, лазер в помощ на фокусировката! Хвърлен във въздуха негативен коментар, без да си пипнал телефона.
  Alexander_97
 • 5.2 малък дисплей ли е? Такава камера в мобилно устройство още не е правена! Като се пише, добре е и малко да се прочете - пет посочна стабилизация плюс лазер за точна фокусировка плюс инфрачервен сензор за подобряване на белия баланс!Стабилизацията е използвана за първи път в фотокамерата та SONY 7II ! Защо ми се струва, ча по инерция се пишат коментари, колкото да се отбележи нещо от системата ЕЖК? Пипна ли го, че написа горното?
  Alexander_97
 • Дизайна е много хубав и на малкия и на XZ.Без забележки - Това го умеят.
  Gosheto08
 • Sony посочва, че новият флагман принадлежи към средния ценови клас и навярно цената е около $500
  more_bg
 • Най-сетне са вкарали ръчни настройки в камерата, но май още няма RAW.
  chilko
 • До колкото знам заради масовите ремонти на Z3. Понеже, някои си мислят, че като кажат водоустойчив, може да си плуваш на 2-3 метра на дълбоко в морето :D. Иначе изглежда страхотно, само можеха по-голям дисплей да има и вече да започнат да правят по-хубави камери, явно софтуера им куца.
  behroozwolf
 • Е защо са махнали водоустойчивостта? От първия Z1 Compact си вървяха с нея. Вярно не е като да не пропускат вода някои бройки, но все пак трябаше да я оставят.
  Gosheto08
 • Повече от 1080p, не се разбрахте, че е кретения за телефон...
  surr3a1
 • Съвсем н*****а компактния си модел и те, браво.
  muamamu1
 • Според мен може и повече да струва, те си знаят, на мен нещо като не е по джоба ми го отминавам, отделна тема е защо всичко трябва да се мери спрямо С7? А резолюцията колко да е? Много " специалисти" заплюха 4К като изхвърляне. И така да е явно могат да си го позволят. Според мен FHD е напълно достатъчна за такъв размер на дисплея. За паметта съм съгласен, че трябваше да е повече 4/64.
  Culo