Sony Xperia XZ Premium

Sony Xperia XZ Premium

Поглед към продуктовото портфолио на Sony през тази година показва, че японската компания продължава да се фокусира върху смартфоните от среден и висок клас, но това не е изненадващо, защото подобна политика е част от стратегията й за генериране на печалба от мобилното подразделение. В началото на септември компанията анонсира моделите, на които ще разчита в сезона на предпразнично пазаруване, но в този текст ще се фокусираме върху най-интересния в технологично отношение смартфон, който комбинира мощен хардуер и технологии от различните бизнес начинания на японците. Сигурно се досещате, че става дума за Xperia XZ Premium, който осигурява интересен микс от възможности на конкурентна цена спрямо останалите предложения в премиум сегмента.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Устройството осигурява за първи път в смартфон дисплей с 4K резолюция и възможност за показване на HDR съдържание, а освен това осигурява най-мощния чипсет на Qualcomm Snapdragon 835 плюс новата камера на Sony, която може да заснема super slow motion видео. В същото време Xperia XZ Premium изглежда доста ретро на фона на актуалните предложения на другите производители, които масово залагат на дизайн с минимални екранни рамки. В тази тенденция се включи дори Apple, но вече се заговори, че за началото на следващата година Sony подготвя сериозен редизайн на телефоните си. И все пак Xperia XZ Premium разчита на до болка познат дизайнерски език OmniBalance, който не се бои да постави рамки със сериозна ширина навсякъде около дисплея.

Дизайн

Разбира се, оценяването на външния вид е силно субективно действие и за мнозина ъгловатата форма на телефона, която остава непроменена от години, е достатъчно добър пример за утилитарен дизайн. Въпреки това сравнението със Samsung Galaxy S8, LG G6 и iPhone X не е в полза на телефона. Xperia XZ Premium се предлага в няколко цвята (наскоро беше пусната ), но при нас беше хромираната версия, чийто огледален 2.5D стъклен заден панел изглежда много впечатляващо, но бързо се покрива с отпечатъци. Страничната рамка е заоблена и покрита с пластмаса, а върху горната и долната част на корпуса откриваме метални плочки, които се ползват като антени. Предният панел също е покрит с 2.5D стъкло Gorilla Glass 5, което преминава плавно в страничната рамка, така че се получава една хармонична форма. Въпреки това използването на телефона с една ръка не е особено лесно, но ако харесвате големи телефони, вероятно Xperia XZ Premium ще ви допадне. Компанията е добавила и стерео говорители под и над дисплея, които звучат добре, макар и не много силно.

Върху дясната страна на телефона откриваме характерния за моделите на компанията сензор за отпечатъци, който е вграден в бутона за включване. Под него се намира друг характерен за телефоните на Sony елемент – бутон за управление на камерата, който осигурява бърз и удобен начин за правене на снимки. Сензорът за отпечатъци е малък и не е от най-бързите, които сме срещали (понякога отключва от втория опит), но това има малко значение предвид на позицията му, защото отключването на устройството става докато натискате бутона за включване. Върху корпуса откриваме още 3,5 мм жак за слушалки, USB-C интерфейс и слотове за microSD и SIM карта, които са скрити под крехко на вид и усещане капаче, гарантиращо водоустойчивостта на корпуса (IP68, което означава, че може да бъде потопен на дълбочина 1,5 метра за 30 минути).

Дисплей

Прехвърляме се към дисплея, който е с диагонал 5,5”, използва TRILUMINOS технология и подобно на Xperia Z5 Premium осигурява 4K резолюция (3840 x 2160 пиксела, 807ppi), но този път добавя и възможност за показване на HDR съдържание. Тази екстра вече присъства в много телевизори и позволява изобразяването на картина с по-висока яркост, с по-ярки цветове, с по-добър контраст и с повече детайли. Засега няма много възможности за гледане на такова съдържание в движение, но ситуацията се променя – наскоро и Netflix добави Xperia XZ Premium в списъка с телефони, за които се поддържа HDR видео.

IPS панелът осигурява много добро цветопредаване, висок контраст и големи ъгли на видимост, така че в това отношение няма място за притеснение. Добавени са и различни настройки за персонализиране на цветовете. Иначе, както и при Xperia Z5 Premium устройството рендира интерфейса в резолюция 1080р и след това мащабира изображението до по-високата резолюция, за да се пести енергия, а нативната 4K резолюция се активира само при разглеждане на видео и снимки през вградените приложения.

Хардуер и софтуер

В лъскавия корпус е скрит мощният чипсет Snapdragon 835, който е допълнен от 4GB RAM и 64GB разширяема UFS памет. Това е конфигурация, която предлагат повечето от тазгодишните флагмански смартфони и определено може да предложи достатъчна производителност, особено в комбинация с оптимизирания софтуер на Sony. В тази връзка забавянето в работата и замислянето при изпълнението на някои команди са изключително редки неща, но все пак не са напълно изключени. Ние тествахме устройството с Android 7.1.1, но преди дни Sony стартира разпространението на ъпдейт до Android 8.0, което прави телефона един от първите извън сериите Pixel и Nexus с новия софтуер.

През годините интерфейса на Sony се отърва от много ненужни неща, стана по-приятен за употреба и се доближи до стандартния изглед на Android, но и неговата възраст вече си личи подобно на хардуерния дизайн на устройствата на компанията. Sony вече подсказа, че за следващата година е подготвила нов дизайн за телефоните си, и се надяваме, че заедно с това ще представи и ново софтуерно преживяване. За разлика от актуалната тенденция при производителите на хардуер за премахване на приложенията, които дублират тези на Google, Sony продължава да включва много свой софтуер като Album, Video, Music, What's New, клиент за електронна поща и т.н.

Със сигурност може да се мине без голяма част от тях, а освен това и работата им невинаги е съвсем плавна. Въпреки това като цяло устройството работи бързо и без съществени забележки. Ако държите на персонализацията, винаги можете да промените изгледа на интерфейса, като инсталирате някоя тема чрез включеното приложение Xperia Lounge. Устройството предлага достъп и до приложението Xperia Actions, което се адаптира към потребителите и може автоматично да променя различни настройки – например нощем да изключва нотификациите, да затъмни дисплея и активира син филтър, автоматично да премине в режим полет, да изключи звуците, ако телефонът е свързан към зарядно и т.н. По подобен начин приложението ще ви помогне да се фокусирате или пък да ще ви предложи различни действия, ако пътувате в чужбина.

Камера

В Xperia XZ Premium се появи и новата мобилна камера на Sony, която носи името Motion Eye и има специални способности. В нея компанията използва т.нар. stacked 19MP сензор, който е снабден с допълнителна памет за ускорена обработка на заснетото. Именно тази памет позволява на телефона да записва Super slow motion видео с кадрова честота 960 fps, което буквално ви превръща в господар на времето, макар и за няколко секунди. Снимането с толкова висока честота е свързано с трансфера на голямо количество информация, която в случая се съхранява в паметта на сензора, преди да бъде прехвърлена в телефона. Паметта е с ограничен обем и това е причината за ограничената продължителност на запис – едва 0,184 секунди, които при възпроизвеждане се разтеглят до 5,9 секунди.

Добавената памет е от полза и за технологията предиктивно заснемане, която буферира снимки при отчитане на движение пред камерата, така че ще получите кадри преди и след натискане на бутона на камерата, а след това можете да изберете най-добрия или пък да запазите всички. Да се върнем обаче на Super slow motion видеото. То е с максимална резолюция 720р, изрязва част от кадъра и изисква наличието на достатъчно естествена светлина, защото иначе резултатите не са особено приятни – затова не се надявайте на впечатляващи кадри на закрито. Можете да записвате самостоятелни Super slow motion клипове или пък да направите по-дълго видео, в което да добавите такива сегменти в избрани моменти. Като цяло това не е някаква революционна фотографска функция, но в правилния момент и при добро осветление можете да създадете някои много интересни кадри.

За сметка на въвеждането на подобни добавки ни се иска Sony да се беше фокусирала върху качеството на снимките от камерата. Компанията е сред лидерите в производството на сензори за мобилни устройства и странно, че нейните конкуренти успяват да осигурят снимки с по-добро качество, като ползват нейните сензори. Компанията продължава да прилага агресивни алгоритми за потискане на шума, което води до загуба на детайлите, които улавя 1/2,3” 19МР Exmor RS for mobile сензор. Каква е ползата от това, че пикселите му са с 19% по-големи от тези на предишните модели, като резултатите са леко разочароващи?

За снимките се грижи познатият интелигентен автоматичен режим, който подбира подходящите настройки според условията и разчита на лазерен автофокус и на фокусиране чрез фазова детекция, но желаещите да експериментират има и ръчен режим, но без възможност за запис на RAW файлове. Sony е добавила и нова 5-осова система за стабилизация, но тя работи само когато е активирана опцията Intelligent Active Mode и при резолюция до 1080р, така че не се надявайте да стабилизирате 4K клиповете. За селфитата е добавена 13МР камера.

Тестови снимки и видео

Батерия

В сравнение с камерата батерията на Xperia XZ Premium се представя значително по-добре. Тя е с капацитет 3230mAh и лесно може да осигури цял ден на автономна работа, което е добро постижение на фона на други флагмански модели с по-големи батерии, но така или иначе се пригответе да зареждате телефона всяка нощ, за да ви служи и на следващия ден. В крайна сметка всичко зависи от начина на употреба, така че ако ползвате телефона по-скромно (защо обаче да го правите, щом е толкова добре оптимизиран за игри и гледане на видео), вероятно ще го зареждате по-рядко. Добри думи заслужават и оптимизациите на енергопотреблението, които е направила Sony, а при нужда винаги можете да активирате режима Stamina Mode, който пести енергия.

В допълнение смартфонът поддържа технологията Quick Charge 3.0 за бързо зареждане, която може скоростно да му осигури необходимата енергия за работа. Устройството поддържа и технологията за адаптивно зареждане на Qnovo, която се грижи за запазване на параметрите на батерията по-дълго и намалява загубата на капацитет с времето. На свой ред функцията Battery Care се грижи да се избегне презареждането на батерията – тя се учи от навиците ви за зареждане на телефона и добавя в батерията около 90% от капацитета, а след това изчаква, за да добави останалите 10% точно преди да се събудите. По този начин се бори с деградирането на батерията, ако устройството остане свързано към зарядното дълго, след като е било заредено, което се случва при зареждане нощем.

Заключение

Sony Xperia XZ Premium изглежда като достоен съперник на останалите флагмански смартфони от тази година с изобилие от функции, които не могат да бъдат открити в други устройства, но вече е трудно да го предпочетете пред изобилието от конкуренти. Смартфонът осигурява висока производителност, впечатляващ 4K HDR дисплей, качествена изработка, водоустойчивост, добра автономност на батерията и възможност за запис на видео с кадрова честота 960 fps, но с крайно ограничена продължителност. Заедно с това обаче носи остарял дизайн с прекалено големи рамки около дисплея, които го правят неудобен за употреба с една ръка, а освен това и камерата се представя разочароващо на фона на конкуренцията.

Ако търсите камерата с върхово качество на снимките, можете да се обърнете към HTC U11, чиито фотографски способности ни впечатлиха по-рано през годината, а ако държите на по-модерния дизайн, насреща е Samsung Galaxy S8. Защо не разгледате и OnePlus 5, чиято цена е по-достъпна, а освен това също предлага мощен хардуер и двойна основна камера? Разбира се, по отношение на дизайна мненията са субективни и може би ви допада точно този ъгловат външен вид, който е характерен за Sony. Ако сте фен на японската компания, устройството със сигурност има какво да ви предложи, а и цената му вече е по-ниска, но ние оставаме в очакване на следващата година, когато би трябвало да видим как точно ще се променят телефоните й.

 • Да, по-добре те направо да го слагат, пише че поради водоустойчивостта отварянето е трудно.
  tzincbg
 • Това от Ситител е абсолютно същия OEM дисплей. Познава се, защото няма надпис Sony. За това се чудя. Ясно е, че ще го ползвам още година, докато му платя лизинга, а и телефона си върви екстра и си ми харесва. Дори мисля за да направя малко по-различен като му сложа сив преден панел със сива метална рамка, а отзад да си остане черен.
  Spikul
 • Това от линка ти към сити тел ми се вижда по-читаво. Ако е извънгаранционен направо се обърни към тях и за ремонта. Възможно е да ти направят и някаква отстъпка от цената и ремонта.
  Ванката
 • Да де, но в оригиналния сервиз искат толкова пари, колкото струва телефона нов. Безсмислено е според мен да дам толкова пари.:S
  Spikul
 • Ако държиш на телефона и мислиш да го ползваш още години най-добре, да го отремонтираш с оригинални части в оторизирания за сони сервиз. Аз не бих се занимавал с китайски извращения. (yes)
  Ванката
 • Първо надявам се от сега нататък да ползваш калъф. Второ - лошото на пластмасов китайски дисплей е, че се драска. Но пък хубавото е, че пластмасата при удар е еластична и по-трудно се чупи. Но пък може да си сложиш стъклен протектор.
  tzincbg