NVIDIA е в напреднали преговори за покупката на ARM

NVIDIA е в напреднали преговори за покупката на ARM

Нова информация от източници на Bloomberg разкрива, че NVIDIA води напреднали преговори за покупката на британската компания ARM, която SoftBank закупи преди 4 години за 24.3 милиарда паунда. Според изданието двете страни се надяват постигането на сделка през следващите няколко седмици, но те очевидно нямат основания за бързане, защото засега няма други кандидати.

Сделката за ARM може да се окаже една от най-големите в полупроводниковия бизнес, но няма да премине лесно за NVIDIA, която ще попадне под вниманието на регулаторите. Чипове по дизайн на ARM се ползват в почти всички смартфони и много други устройства, а освен това лицензиращите нейните технологии компании като Qualcomm, Intel, AMD и други може да поискат гаранции, че ще продължат да имат достъп до тях.

Закупуването на ARM може да позволи на NVIDIA да се превърне в ключов играч на пазара на полупроводници, защото продуктите с нейните технологии могат да се открият в смартфони, автомобили, центрове за данни, мрежово оборудване и какво ли още не. Наскоро и Apple обяви, че ще замени ползваните в компютрите Mac процесори на Intel със свои чипсети, които са базирани на архитектурата на ARM.

Източник: Bloomberg