Nvidia и AMD страдат от срива в добива на криптовалути

Nvidia и AMD страдат от срива в добива на криптовалути

Резкият срив на търсенето на машини за добив на криптовалути през април вероятно ще окаже сериозно влияние върху печалбите на големите играчи при графичните ускорители Nvidia и AMD. Според източници на онлайн изданието DigiTimes очакванията са през 2018 да бъде отчетен много по-слаб ръст в сегмента. За първото тримесечие Nvidia регистрира рекордни приходи в размер на 3.21 милиарда долара, което е ръст с цели 66% на годишна база и с 10% на тримесечна. Рекордният резултат се получи най-вече заради доминиращата позиция на компанията при чиповете за добив на криптовалути, където тя има 70% пазарен дял.

При AMD ситуацията е сходна и компанията отчете 40% ръст на приходите на годишна база, които достигнаха 1.65 милиарда долара за първите три месеца на годината. AMD успя също така да постигне нетна печалба от 81 милиона долара, което е огромно развитие спрямо загубата на 33 милиона долара преди година. Подобни ръстове отчетоха и големите производители на видеокарти, които до един се похвалиха с рекорди за първото тримесечие. Резкият спад в търсенето на хардуер за добив на криптовалути през април обаче е на път изцяло да обърне картината.

Производителят на видеокарти TUL примерно вече декларира спад с 80% на месечна база, а очакванията са останалите играчи на пазара да отчетат подобен минус. От Nvidia и AMD вече подадоха по-консервативни прогнози за търсенето на техните продукти и очакват сериозно забавяне на търсенето. И двете компании ще представят през юли нови продукти, но според прогнозите ограниченият ръст на геймърския пазар няма да им позволи да обърнат тенденцията освен ако не се стигне до ново повишаване на търсенето на криптовалути.

Източник: DigiTimes

  • Сложноста на копане се увеличава, не че няма търсене на видео карти просто настоящите не струват. Новото поколение 11 ще промени играта. В случай че , има около 40% подобрение в производителноста тогава търсенето ще се увеличи драстично. Аз все пак бих взел акции на Нвидиа ако са паднали в момента:)
    frank zappa
  • Страдат горките, въх живи да ги оплачеш. Га ядиха кифтета не реваха....
    torrentor
  • Крайно време е да се върнат в ролята на конкурентни играчи, съществуващи заради иновациите, а не точно заради обратното - липсата на конкуренция. Откога има 3840x2160 дисплеи, даже не са и чист 4К, а само топ 2 флагманските карти могат да поддържат някакъв нормален FPS на тях на 60Hz, да не говорим пък за повече от 60Hz. Над 90% от геймърските дисплеи са 1080p и 1440p и не, защото не може повече, а защото няма какво да ги движи. 1080p? 1440p? Това коя година беше. Де факто за последните 10 години няма почти нищо ново, освен увеличаването на видео паметта и подобряване на енергопотреблението. Най-добрите видеокарти са вече на пазара от 2 години и вместо да дойде следващата серия или да вървят надолу, цените им постоянно се увеличават.
    MEnergy