NVIDIA ще ограничи сериозно крипто скоростта на RTX 3060

NVIDIA ще ограничи сериозно крипто скоростта на RTX 3060

Продажбите на картите от серията RTX 3060 трябва да започнат през следващата седмица, но вероятността те да попадат в ръцете на геймърите става все по-малка заради повишаващата се цена на криптовалутите. Както видяхме при старта на продажбите на предишните модели в серията RTX 30, картите бяха изкупени изключително бързо, а целта е препродажба или ползване за копаене на криптовалути. Проблемът е още по-сериозен заради ограничените възможности на NVIDIA да осигури по-големи количества.

Компанията явно иска да прекъсне този цикъл, за да позволи на геймърите да се сдобият с желаните карти. NVIDIA обяви, че с тази цел ще намали наполовина ефикасността на картите от серията RTX 3060 при копаенето на Ethereum - драйверите на устройствата ще могат да разпознават специфични части от алгоритъма на криптовалутата и автоматично ще намалят т.нар. hash rate с около 50%.

Високото търсене на картите на NVIDIA със сигурност е добре за нейните финансови резултати, но изкупуването им за копаене на криптовалути ядоса геймърите и всички останали потребители, които искат да се възползват от предимствата на външна видеокарта. Наскоро компанията дори се принуди да върне в продажба стари графични ускорители като RTX 2060 и GTX 1050 Ti, за да може да задоволи част от търсенето на дискретни решения.

Заедно с това NVIDIA обяви, че пуска новата линия от карти CMP (Cryptocurrency Mining Processor), която е специално предназначена за криптовалути. Тези решения не са подходящи за графична употреба и са без портове за дисплеи за подобрено охлаждане, когато картите са монтирани нагъсто. Тези карти имат по-ниски пиково напрежение на ядрото и честота, което е плюс за ефикасността при копаене.

Първите CMP карти 30HX и 40HX са с hash rate скорости 26 MH/s и 36 MH/s и ще са на пазара през това тримесечие от компании като ASUS, EVGA и Gigabyte. През второто се очакват и по-мощните решения 50X (45 MH/s) и 90HX (86 MH/s).

Източник: NVIDIA

  • За съжаление няма да им се получи.
    zackbg