NVIDIA Tegra 4 ще е 6 пъти по-мощен от Tegra 3

NVIDIA Tegra 4 ще е 6 пъти по-мощен от Tegra 3
Все още не са известни официалните детайли за следващото поколение на мобилния чипсет Tegra на NVIDIA, но в интернет вече се промъква информация, която ни кара да очакваме чипа с голям интерес. Тя идва от дошли от Китай слайдове от презентация, които разкриват подробности за Tegra 4 с кодовото име Wayne. Той, изглежда, ще е изработен по 28 nm процес, който е същият, който ползват и новите чипове Snapdragon на Qualcomm, а това води до спад в потреблението на енергия.

Според публикацията в сайта Chip Hell разработката ще е снабдена със 72-ядрен графичен ускорител, което е 6 пъти повече в сравнение с Tegra 3, а се твърди, че това ще доведе до 6 пъти ръст в графичната производителност. Tegra 4 ще поддържа екрани с резолюция до 2560 x 1600 пиксела и ще може да изведе 1080р изображение при 120Hz. Иначе броят на ядрата ще остане същият - 4 плюс 1, но те вече ще са от типа Cortex-A15. Сред другите очаквани характеристики са съвместимост с USB 3.0 и двуканален контролер за DDR3L памет.

http://www.chiphell.com/thread-616838-1-1.html

 • [Quote] ще се намери някой който ще каже че ATI са по-добри [u]но това не е истина.[/u][/Quote] :D
  vladovn
 • [Quote]Не бих могъл да се съглася с думите ти относно теграта. Още тази година след като пуснаха на пазара първият телефон с тегра 3 а именно 1Х веднага хората говореха че по добър чип няма и т.н. [/Quote] За тегра 3 нещата не стояха по същия начин, първо заложиха на 40nm производствен процес, който беше стар и беше ясно, че другите производители ще минат на 32nm и 28nm. Освен това А9 ядрата бяха ползвани в предишните поколения чипове и сега просто се увеличи броят им, като се знаеше, че през 2012 ще се появят значително по-добрите крайт и А15 ядра.(С А15 не се случи съвсем или поне не в телефони). Графиката също не беше нещо невиждано. Какво е положението сега с тегра 4? 28nm производствения процес си е най-добрия за момента и това едва ли ще се промени през 2013-та, защото масово производство по 20nm най-вероятно ще започне в началото на 2014-та. А15 ядрата се очертават като най-добрата архитектура, която ще видим през 2013-та, защото 64-битовите чипове на ARM се очакват чак през 2014, ако не и 2015, а Qualcomm ще си залагат на краит през идната година. А и този път Nvidia обещават много сериозен скок в производителността на GPU-то. За това тази версия на тегра звучи доста по-обещаващо, което не значи, че на пазара няма да се появи по-добър чип, но поне няма особена вероятност да е по-добър с много.
  board
 • Чипсета Tegra 2 беше обявен в началото на 2009г още преди в спецификациите на ARM Cortex-A9 да са завършени. Nvidia искаха да са първи . Също така предвиждаха чипа да е масов и евтин. Затова при проектирането му са заложени множество компромиси, по важните от които са : липса на NEON SIMD, слаб графичен ускорител, едноканален RAM контролер. Това прави възможно физическите размери на чипсета да скромни, като върху силициева вафла се събират няколко хиляди Tegr-и. Първоначално Nvidia среща трудности с производството при новият 40nm технологичен процес. В последствие проблемите са отстранени, но адаптирането на Tegra 2 се забава . Вина за това има високата начална цена от +$30. Nvidia я намаляват драстично, като за големи поръчки Tegra 2 се продава за $10-$15. Някой от компромисните решения са адаптирани и в Tegra 3. Например графичната производителност е в пъти по-ниска от тази на PowerVR SGX5. Остава и едноканалният контролер за паметта. Производственият процес е същият като на Tegra 2. Този компромис е направен за да може Tegra 3 да влезе бързо в продажба, но това не се случва, защото чипа вече е пораснал на големина и тестовите бройки са харчели доста ток. Tegra 4 има какво да подобри. ;)
  A4i
 • Не бих могъл да се съглася с думите ти относно теграта. Още тази година след като пуснаха на пазара първият телефон с тегра 3 а именно 1Х веднага хората говореха че по добър чип няма и т.н. но винаги snapdragon е по-добър от тях. Дори сравнявайки 1Х с тегра и този с 2 ядният снапдрагон. На фона че теграта имаше 2 ядра в повече и по-добър видео чип резултатите не бяха толкова впечатляващи колкото повечето от хората предполагаха аз лично дори останах малко разочарован след като ползвах моят телефон малко повече от месец. Силно се надявам нещата наистина да се променята за Nvidia защото наистина са най-добрите поне във видеокартовата индустрия, и съм сигурен че ще се намери някой който ще каже че ATI са по-добри но това не е истина. Извинете ме че вмъкнах видеокартите.
  i_marto
 • Прав си за Симбиан, беше си истинска мъка зареждането на сайтове, но откакто съм с Андроид никога не съм чакал по половин минута и при С2, и при DHD, и при Арк... Не съм казал, че няма нужда от силен хардуер в момента ми изопачаваш думите, казвам само, че в момента хардуера изпреварва значително софтуера и основните неща могат да се правят и от двуядрен такъв. Плюс това не толкова процесора, колкото графичния ускорител е важен за това, което ти говориш.
  Ванката
 • Абе аз доста неща съм виждал, пък и Сатио съм виждал и точно при телефони като него си трябваха по няколко секунди докато изчакаш да обработи едната снимка за да можеш да направиш следваща. Да не говорим, че при умрелия Симбиан може минута да си чакал, за някой по-тежък сайт, ама сигурно си забравил. Нещо не разбирам какво искаш да кажеш с коментара си? Че новите функции не се дължат на по-добрия хардуер и че телефоните не стават по-бързи във всичко с всяко ново поколение? Може и примерите ми да не са най-добрите, това ми хрумна в първия момент, но мога да ти дам десетки други примери за функции, които могат да се реализират само с нов хардуер.
  board
 • [Quote]Но каквото и да си говорим, по-добрия хардуер си дава едно чудесно предимство. Преди и аз казвах, щом няма приложения които да натоварят новия хардуер, от него няма много смисъл. Но не е точно така, новия хардуер си носи много предимства независимо дали има приложения за него. Няколко примера, преди като снимаш чаках по няколко секунди между снимките, сега правя по няколко снимки в секунда, преди чаках по половин минута да ми зареди някой сайт, сега става са секунди, преди трудно си пусках стандартни филм, сега fullHD филмите са детска игра, дори плеъра ми пуска превю на 8 филма/клипа едновременно.... и т.н. примери много.[/Quote] Това за няколкото кадъра в секунда чак сега ли го виждаш в твоята С3? Ами, че аз го имам това още от архаичния Сони Ериксон Сатио (woo), чакал си по половин минута да ти зареди някой сайт, аз от както ползвам андроид устройства такова чудо не съм виждал! Ти сигурно говориш за старите АРМ 11 процесори..
  Ванката
 • [Quote] наличният хардуер в повечето бестселъри от тази година е повече от достатъчен[/Quote] По-принцип си прав, но тези неща си ги говорим всяка година и все си казваме, че нещо е достатъчно, но година по-късно ни се струва морално остаряло. Тази година се коментираше, защо ти е четириядрен процесор, като и двуядрен върши работа, миналата година беше, защо ти е двуядрен процесор, като и едноядрен е достатъчен, а пред това, защо ти процесор на 1Ghz, като.... Но каквото и да си говорим, по-добрия хардуер си дава едно чудесно предимство. Преди и аз казвах, щом няма приложения които да натоварят новия хардуер, от него няма много смисъл. Но не е точно така, новия хардуер си носи много предимства независимо дали има приложения за него. Няколко примера, преди като снимаш чаках по няколко секунди между снимките, сега правя по няколко снимки в секунда, преди чаках по половин минута да ми зареди някой сайт, сега става са секунди, преди трудно си пусках стандартни филм, сега fullHD филмите са детска игра, дори плеъра ми пуска превю на 8 филма/клипа едновременно.... и т.н. примери много. Иначе новата тегра ще е много сериозен чип, на практика най-добрите ядра и производствен процес за момента, очаквам с нетърпение първите устройства до някой месец.
  board
 • Много сте прави че наличният хардуер в повечето бестселъри от тази година е повече от достатъчен на средният та дори и над средният потребител. Според мен обаче производителите на мобилни телефони слагат по новите чипове защото не могат да кажат директно на купуча че телефона му няма да става след 2 години защото те няма да му пуснат по новата версия на Андроид, но тъй като както каза някой в по долен коментар всичко над необходимостта е мерене на п...и ще има производители които произвеждат повече от това което използва потребителя.
  i_marto
 • Дори и само снимането на видео се възползва от все по-мощните чипсети. Например снимане с 60 кадъра на 1080р и повече.
  Nistel
 • Има, да речем, Photoshop за iPad. Това е натоварваща програма. Също програми за едит на видео. За теелфон може да не е удобно, но много хора заравят таблетите. Може да е много полезно за хора, които искат лесно преносум мощен компютър. Също много игри...
  vixfix
 • Да, абсолютно си прав. Но голяма част от разработчиците ги мързи да оптимизират и при OS-ми като Android софтуера не се развива със същите темпове, с които се развива хардуера.
  Wishmak3r
 • На мен въпроса ми е друг, за какво ни е такъв процесор и въобще хардуер след, като няма достатъчно натоварващ софтуер? В момента и двуядрен процесор ти върши същата работа другото е мерене на п**ки.:)
  Ванката
 • А извода на колегите от другата тема беше, че РС е бъдещето и най-голямото изобретение на човека е мишка+клавиатура :D Много е ясно къде се хвърлят най-много усилия и къде е бъдещето. mod edit: Без определения към съфорумци. vladovn
  Nistel
 • Дам айфоня дръпна яко напред мобилната индустрия.
  Beчния