Някои части на iPhone 8 и iPhone SE (2020) са взаимозаменяеми

Някои части на iPhone 8 и iPhone SE (2020) са взаимозаменяеми

Вече знаем, че новият iPhone SE (2020) има много общи черти с iPhone 8, но до каква степен достига приликата? Това са се заели да проверят от iFixit, които успяха да разглобят новия телефон. Дисекцията потвърждава, че вътрешният дизайн на устройството е подобен на модела от 2017 година, и то дори ползва същата камера, което оспорва мнението, че тя е като тази в iPhone XR.

Препоръчани оферти

На практика това позволява замяната на сензорите между двете устройства, което означава, че подобренията в качеството се дължат основно на новия чипсет A13 Bionic и алгоритмите, които прилага. Тази взаимозаменяемост продължава и при другите компоненти. Така например дисплеите на двете устройства могат спокойно да се разменят и да продължат да работят.

Този на iPhone SE (2020) обаче е лишен от хардуера за функцията 3D Touch. Въпреки съвместимостта на двата дисплея новият смартфон не се сдобива с 3D Touch при добавяне на дисплей от iPhone 8, което подсказва, че в телефона има и софтуерни ограничения. Батериите на двата телефона също са с подобни параметри, но Apple е решила да смени конекторите, което прави размяната им между устройствата невъзможна.

Като цяло всичко това означава, че ремонтирането на iPhone SE (2020) ще бъде по-леснo, защото ще могат да се ползват части и от стари модели, което на свой ред ще намали електронните отпадъци. Оценката на възможността за ремонт е 6, а от сайта отличават лесната замяна на компоненти като дисплей и батерия, както и модулния характер на конструкцията.

Източник: iFixit