Някои потребители се оплакват от проблеми с дисплея на Huawei Mate 20 Pro (обновено)

Продажбите на Huawei Mate 20 Pro започнаха на много места по света и много потребители вече се радват на устройството. Заедно с това започнаха да се появяват и първите оплаквания. Засега преобладава едно и то дори получи името Gluegate по аналогия с казус, който се появи опреди няколко години с излизането на Nexus 4. Оплакванията в XDA-Developers, reddit, официалния форум на Huawei и китайския Baidu са свързани с появата на жълти или зелени петна и ивици в краищата на дисплея.

Те се забелязват най-добре на тъмен фон при максимално намалена яркост на дисплея, а според някои мнения са се появили няколко дни след старта на употреба на телефона. Според сайта AndroidPit оплаквания има и в Германия, където потребител твърди, че петната покриват целия дисплей. Засега съобщенията за проблеми са свързани главно с устройствата с панели на LG, докато тези с компоненти на китайската BOE са наред. Тестовият телефон при нас също е с панел на BOE и не показва нито един от споменатите симптоми, но много потребители на Mate 20 Pro с панели на LG също не откриват проблеми в дисплея.

Първите собственици на телефона от България също споделят във форума AndroidBG, че всичко е наред с устройствата им с панели LG. Засега не е ясно какво стои за това поведение, но преди време оплаквания за жълти петна върху екрана имаше и при телефони на Samsung, LG и Apple и се смята, че те се дължат на лепилото между отделните компоненти. Не е изключено да става дума за определена партида, но появата на оплаквания и в Китай показва, че казусът не е ограничен до определен пазар. Потърсихме коментар от Huawei и ще го публикуваме веднага щом получим.

За да разберете какъв панел използва вашият Mate 20 Pro, можете да изтеглите приложението Device info HW и да проверите какво пише на първата страница в графа touchscreen - в текста трябва да е посочено името LG или BOE. За да тествате дали устройството има проблем с дисплея, можете да активирате тъмната тема на интерфейса през менюто за батерията и след това да отидете на тъмно място, като намалите яркостта на екрана до минимум. Веднага би трябвало да стане ясно дали се виждат някои от изброените дефекти. Алтернативно можете да ползвате и функцията за тестване на дисплея в приложението като  превключите между различни цветове.

Източник: XDA-Developers, Huawei Forum, Baidu, reddit, AndroidBG

Ново

В официалния английски форум на Huawei беше публикувано това становище, но най-вероятно скоро ще има и друго.

"Mate 20 Pro използва водещ в индустрията гъвкав OLED дисплей, който има специален дизайн с извити страни за подобрено визуално преживяване и удобство при хващане. Това може да доведе до леко обезцветяване при гледане от различни ъгли. В много тъмни условия с прекалено ниска яркост на екрана или при ползването на тъмни тапети този ефект може да се усили. Ако тези цветни сенки пречат на нормалната употреба потребителите може да се обърнат за помощ към оторизираните центрове за поддръжка."

Ново (06.11)

Вече има съобщение за подобно поведение на дисплей LG в закупен от A1 телефон.

 • Явно на ютубърите са им предоставили апарати с 'качествени' китайски дисплеи и нямат поводи за притеснение. ;) Така се концентрират върху хвалбите относно камера, процесор и батерия.А и да не забравяме... няма пълно щастие.
  gog88
 • Дизайнът на mate 10 pro ми харесва повече. С тоя проблемен дисплей ме отказаха още повече. Чакам мейт 30.:D
  Вито
 • Имаха проблем и с LG G3 с дисплея му. Май някакво жълтеене. Жалко иначе Мейт 20 про е супер смартфон, лично на мен много ми харесва.
  wer_aac
 • LG откакто ги знам все имат някакви проблеми с дисплеите, особено малките(не тв) - то IPS, то OLED...
  tzincbg
 • Ами анкетата в XDA показва точно това, за съжаление.
  Вито
 • Голяма излагация се оказа този прословут дисплей, колегите сменили дефектните си бройки се сдобиват отново със същия проблем на зеленеене. Много лош имидж по така очаквания флагман на китайците. Подозира се корейски саботаж от страна на LG :D
  mamuta70
 • Много измервания на панела на LG от AnandTech - https://www.anandtech.com/show/13503/the-mate-20-mate-20-pro-review/7
  chilko
 • :| До къде стигат нещата с дисплеите https://www.ixbt.com/news/2018/11/16/lg-samsung-huawei-mate-20-pro-oled-boe.html Специално ми хареса това нещо: [Quote]Поговаривают, что даже Samsung и Apple могут начать закупку экранов для своих смартфонов у BOE — так будет дешевле. Ну а судя по экрану Mate 20 Pro, производитель обеспечивает и должное качество.[/Quote] BOE няма никакви проблеми с количествата. :D Бачкат хората, а не да мрънкат постоянно .. :D Към това /от другите теми/ Самсунг се гласи да замени елементи от своите нови [B]ФЛАГМАНИ[/B], с китайски, за да получи по-добра цена :D (no) Явно се преосмисля отношението към китайците .. :D
  StefiMo
 • Имам същия проблем!!!
  slavi2122
 • Моят е от Технополис GSM Huawei Mate 20 pro LYA-L29 DS BLAC , с приложението показва synaptics-LAYA171020-LG-01-18-10-43, доколкото разбрах от последния ъпдейт от потребители май се сменят последните 2 цифри, което ни оправя проблема("зеленият екран").
  slavi2122
 • А ти кво намесваш "една друга компания" и всяваш дразги, а?! (angry)
  Вито
 • Колко познато, когато нямаш доводи и факти минаваш на лични нападки. Жалък си.
  PoceH_BS
 • Голям си клоун
  Ragacone
 • [Quote]Ремонт до края на гаранцията[/Quote] Дефектните бройки се подменят с чисто нови, а не като една друга компания с refurbished боклуци.
  PoceH_BS
 • Оригинално. Ето инпоследния ъпдейт от гсмарена: [i]UPDATE: Shortly after this post went live. A Huawei spokesperson reached out to clarify that the statement issued below was given by a Huawei UK Community Forum Manager and is not an official statement from Huawei. At the same time, Huawei has not offered its official statement so we'll let you know when we hear a response.[/i]
  Вито
 • Ремонт до края на гаранцията
  Ragacone
 • Huawei Финландия заменят дефектните бройки без проблем. Очакваме в България становище...
  Вито
 • Моят номер е "synaptics-LAYA171020-LG-01-18-10-43. Мисля да ходя до Технополис днес да видим какво ще направят
  slavi2122
 • От партида ако беше нямаше да има оплаквания и от Китай... За там със сигурност са други партиди. Аз ги питах Huawei, няма ли да има пак някаква специална гаранция/застраховка както имаше за P20 pro, но ми отговориха това за седемте дена... Като се замисля за всеки нов флагман трябва да има по една такава 3 месечна безплатна застраховка.
  Вито
 • Да видим какво ще кажат, но не е изключено да е до партида. Според коментар в XDA 3 Austria са доставили хиляди устройства без нито едно оплакване за този проблем. Huawei обаче ги е информирала, че някои потребители в глобален мащаб се сблъскват с това зелено оцветяване по краищата. https://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=78047023&postcount=429
  chilko