Някои потребители все още могат безплатно да преминат към Windows 10

В края на месеца Microsoft официално ще сложи край на поддръжката на Windows 7, а от компанията се опитват да насърчат потребителите да преминат към Windows 10, за да си осигуря по-добра защита. Макар на практика предложението за безплатно обновление до новата операционна система да беше преустановено през 2016, то все още е достъпно за някои потребители.

Процесът още е наличен за тези от вас с активиран лиценз за Windows 7, 8 и 8.1 Home/Pro. За да можете да се възползвате от него е необходимо да изтеглите този софтуерен инструмент от сайта на Microsoft. При стартиране трябва да изберете опцията за обновяване на компютъра (Upgrade this PC now), но ако искате да актуализирате друг компютър трябва да създадете инсталационна медия (Create installation media for another PC) с необходимите файлове.

След това следвате процеса стъпка по стъпка, а при неговото завършване отворете секция активация (Activation) в раздел „Settings Update & Security“, за да се уверите, че копието ви на операционната система е с активен лиценз. Трябва да отбележим, че ако обновявате от Windows 7 или 8 с лиценз за версия „Home“ можете да преминете към съответната „Home” версия на Windows 10. При "Pro" вариантите на Windows 7 и 8 се преминава съответно към Windows 10 Pro.

Източник: CNET

 • Преминах тези дни на новата версия на Windows 10 Pro от Windows 7 Pro.Всичко мина точно и сравнително бързо.Като цяло не съм доволен.Новата версия е по тегава от старата.Батерията ми пада по бързо.Системата се стартира по бавно.Имам чувството,че като цяло е по тежка.Отпаднаха ми няколко неща който ми предлагаше Lenovo.Новата версия не ми разпознава вградения блутут и няма драйвери за 10 ката в сайта на Lenovo.Няколко програми и приложения който много ми бяха полезни също не сработват.Калибриране на дисплея,приложение за показване на налични мрежи като проценти на какво разтояние са на Lenovo също не сработва и още доста други благинки който са доста полезни в ежедневието на ползването на лаптопа ми.Като цяло машината малко повече и грее,става по топла отдолу.Приложение като ThinkVantage също не сработва.Просто всички тези благинки ми изписва,че не са съвместими с новата 10 версия.Лаптопа е сравнително мощна мащина модел Lenovo W520 s I7 процесор и 8 Гб.рам.Макар и малко старичка мисля все още е актуална за по леки неща.Новата 10 версия просто осакатява една хубава и надежна машина макар и малко старичка.А тази машина поне има живот още в нея за няколко години напред.Ако трябва да избирам сега съм за 100 процента за Windows 7 Pro спрямо Windows 10 Pro,макар,че новата операционна система може и да има някакви плюсове спрямо старата.
  mikon
 • Преди две година минах на WIN 10 по този начин. Всичко мина точно и гладко. Нищо не се губи. Евентуално трябва някой драйвер, ако е стар компа.
  gogulef
 • @pipchi Успех. Сподели после как е минало.
  npet
 • Ясно,благодаря! Лаптопа е с лицензиран уин7. Щеше ми се един път да станат легални нещата,но става двойна работа. Досега винаги съм намирал актуални vl лицензи с онлайн активация,които се връзват с майкрософт акаунта. Бекъпа също е полезен и нужен. Ползвам Акронис безплатната версия за WD или Seagate.
  pipchi
 • Някой знае ли със сигурност,дали при чиста инсталация ще се активира уин 10 с лиценза за 7? При ъпгрейд винаги е ставало мазало при мен. Ако си обновявал тази 7 (инсталация) до 10 - [b]Да[/b]. Задължително е един път да се обнови до 10, за да генерира активация (сигнатура или както му казват) на сървърите на Майкрософт.
  Пробвано с лични лаптопи Леново и HP с обновени до 10 уиндоуси. Уиндоусът автоматично (сам) се активира след края на инсталацията.
  При инсталация не се вкарва ключ. Този от 7цата няма да работи за 10.
  За 10 ползвам стандартната ISO инсталция от сайта на Майкрософт.

  За разлика от MEnergy, ползвам 10 Про. Всеки преценява според нуждите си.
  След обновяване на предишна версия до 10, преинсталирам с чист уиндоус и добавям нужните програми и хави. Резервнто копие на данни е задължително.

  Коментар на Майкрософт за този казус: When you upgraded from a previous version of Windows or receive a new computer preinstalled with Windows 10, what happened is the hardware (your PC) will get a digital entitlement, where a unique signature of the computer will be stored on Microsoft Activation Servers. The Windows 7 or Windows 8 genuine license you were previously running will be exchanged for a diagnostics key.

  Anytime you need to reinstall Windows 10 on that machine, just proceed to reinstall Windows 10. It will automatically reactivate. You will prompted to enter a product key a couple times through the installation, click I don't have a key and Do this later.
  https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/w10pro-for-refurbished-pcs-reinstallation/a27bfc43-9b83-4621-a28e-9087b60cea51
  npet
 • Някой знае ли със сигурност,дали при чиста инсталация ще се активира уин 10 с лиценза за 7? При ъпгрейд винаги е ставало мазало при мен. Не е само при теб. Направи си пълен бекъп на 7-цата заедно с всички програми (за да можеш да се върнеш по всякаква причина). Не знам какъв ти е лиценза, но според мен от 10-ката, само Enterprise си струва (не LTSC/B, защото при тях няма Office365 и други неща, но ако е за фирма/бизнес последните са по-стабилни и без чести обновявания, които със сигурност ще счупят много неща). 7-цата е визуално, технически, драйвърно и по всякакъв друг начин остаряла и особено за нов хардуер, не можеш да му използваш капацитета. За Privacy settings, 1-2 часа след инсталацията ще ти стигнат да минеш през всичко, вкл. Advanced. Има много статии из нета какво и как. А за чиста инсталация, риск винаги има даже и с чисто 10-iso. Активирането става веднага след инсталация и не трябва да си в evaluation mode, още повече да чакаш със седмици след нея. Зависи и от ключа и самото iso.
  MEnergy
 • Някой знае ли със сигурност,дали при чиста инсталация ще се активира уин 10 с лиценза за 7? При ъпгрейд винаги е ставало мазало при мен.
  pipchi
 • Дали? За какви бекъпи пишеш, като явно нямаш връзка с централния си процесор, явно си на заплата при някой дето им разпостранява Виндоусите.
  Ето ти сценарии за размисъл, защото явно не си го изпитал в реалноста. Компютъра в предприятието е включен и след ъпдейт вечерта, на сутринта е изчезнала базата данни, всичко останоло си седи.За какъв бекъп пишеш, какви пет лева...какви тестове бълнуваш...малоумни разсъждения.
  Другото няма да го коментирам, защото явно някоя майкрософска процедура те е зациклила и нямаш връзка с живота.
  Знаеш ли, възможно е да съм микромек фен, защитник на Уиндоусите и лекичко да те бъзикам 8-)
  Мога само да спекулирам защо пускате обновяване в неработно време и търкаляте база данни на не сървърна ос. Интересна е презумцията, че всичко ще мине безпроблемно.
  npet
 • Стават грешки, обаче ако базата няма бекъп, познай кой няма връзка с централния си процесор.
  ipolit
 • Дали? За какви бекъпи пишеш, като явно нямаш връзка с централния си процесор, явно си на заплата при някой дето им разпостранява Виндоусите. Ето ти сценарии за размисъл, защото явно не си го изпитал в реалноста. Компютъра в предприятието е включен и след ъпдейт вечерта, на сутринта е изчезнала базата данни, всичко останоло си седи.За какъв бекъп пишеш, какви пет лева...какви тестове бълнуваш...малоумни разсъждения. Другото няма да го коментирам, защото явно някоя майкрософска процедура те е зациклила и нямаш връзка с живота.
  Nokia920
 • Апокалипсис, в твоя телевизор ;)
  На всички разбирачи им е виновен новия Уиндоус/Линукс/Андроид/МакОС. Правят се резервни копия, разглежда се инфото за обновяването и тогава се пробва. Проблеми винаги има при някого.

  Масово хората минават на телефон/таблет за дома, та няма да е нужно да препоръчваш и Линукс.
  Наивно е да мислиш, че обновяването при линукс е безпроблемно. Пробвал ли си?

  Мисля че 10 е доста добра ОС и си заслужава.
  npet
 • ЧНГ. И какво? Минаваш на 10-тката и директно ставаш опитна мишка на микромеките. Със Закон трябва да забранят на тея да пишат софтуер. На никой не му пожелавам да види, как база данни изчезва без видими следи от нея след ъпдейт до 10-тката, Да се чудиш какъв е тоя вирус, който товари процесора на 100%, а то да се окаже, че вируса са некадърниците от Микрософт. Онзи ден пак с прехвалената 1909, дето оправяла всички бъгове се оказа, че нищо не се оптавили... Всички програми си изчезват пак и трябва рестарт, а за бъга в ланкартите, на който му се случвало знае колко нерви изхабяваш докато откриеш, че пак микромеките са сринали нещата. Започнах да препоръвам на всички познати да минават на Linux, защото при тея си плащат за нерви и следене а аз вече нямам такива.... Тея трябва да се накажат никой да не им ползва продуктите, за да почнат да пишат свястен софтуер като останалите. За какво ми е интеграция с тъпите им социални мрежи.... , 2/3 от кода им е да не би някой да им поллзва без да им плаща за боклуците...Честно писна ми, да си следят сами себе си. Махнат ли поддръжката на 7-цата, доста народ ще откажа от продуктите им. Едно време същата работа беше с нарочните фабрични дефекти на HP (Не Работи) и там доста народ отказах от тея... Някой ще кажр бълха ги ухапала... Така е, ама аз нямах проблеми с хората, които обслужвам. Пак повтарям спрът ли седмицата спира се останалите боклуци от Редмънд!
  Nokia920