Обединеното кралство изключи Huawei от своите 5G мрежи

Мобилните оператори от Обединеното кралство няма да могат да купуват ново 5G оборудване от Huawei след 31 декември, а до 2027 ще трябва да премахнат вече използваното в мрежите им. Това обяви министърът на цифровите технологии Оливър Даудън, но според него няма проблем телекомите да продължат да ползват 2G, 3G и 4G оборудване от китайската компания.

Решението следва наложените санкции от САЩ, които продължават да поддържат тезата, че компанията представлява риск за националната сигурност – нещо, което Huawei отрича. Мярката представлява рязък обрат спрямо предишното решение да се позволи на Huawei да достави 35% от 5G оборудването в британските мрежи.

В същото време обаче е компромисно спрямо операторите BT и Vodafone, които предупредиха, че може да има прекъсвания в мобилната връзка, ако бъдат принудени да елиминират въпросната техника по-бързо. Според Даудън този ход ще забави навлизането на 5G в страната с година, а кумулативната му стойност заедно с обявените по-рано ограничения срещу Huawei ще достигне 2 милиарда паунда.

Новите ограничения засягат и широколентовото оборудване, като правителството иска компаниите да спрат да купуват такова от Huawei за ползване в техните оптични мрежи. Даудън смята, че това ще стане в рамките на две години. Според него допълнителното време за широколентовите мрежи е нужно, за да се избегне прекалената зависимост от Nokia като единствен доставчик на част от оборудването.

Според Huawei решението представлява лоши новини за всички потребители на мобилни услуги в Обединеното кралство. Компанията смята, че то ще постави страната в бавната лента на дигиталните услуги, ще повиши сметките за мобилни услуги и ще увеличи дигиталното разделение. Китайците осигуряват около 1600 работни места в Обединеното кралство и все още се надяват британските министри да променят решението си, но това изглежда малко вероятно.

Не е изключено в отговор Huawei да промени своята инвестиционна политика в страната. BBC посочва, че тя спонсорира няколко университета, а освен това има изследователски центрове в 4 града. Наскоро компанията получи разрешение за изграждането на нов изследователски център на стойност 1 милиард паунда в Саустън, който щеше да създаде стотици нови работни места, и засега неговата съдба не е ясна.

Защо е тази рязка промяна в плановете на британското правителство? През май САЩ наложиха нови санкции на Huawei, които целят да нарушат възможността компанията да произвежда своите чипове. Това накара експерти по сигурността да решат, че щом Huawei започна да си набавя чипове от трети страни те вече няма да могат да гарантират сигурността на продуктите й. Несъмнено има и политическа страна, включително желанието на Обединеното кралство да сключи търговска сделка със САЩ, напрежението около Хонконг и действията на Китай за справяне с пандемията.

Източник: BBC

 • Относно американските ракети - съветвам те да не пишеш за неща от които не разбираш. Или отговаряш с [b]аргументи[/b] какво, как и защо (не) е така, или си просто трол.

  Китай произвежда в момента 20% от чиповете за местната технологична индустрия с планове те да станат 70 до 2025. SMIC използва 14 nm технологии и е зад TSMC и други глобални производители на матрици, но страната инвестира в инсталации и развой и рано или късно ще бъде (свой собствен) лидер в света. Ако говориш английски, [url]https://www.techspot.com/news/85974-smic-76-billion-share-sale-reveals-china-ambitious.html[/url].

  Огромният проблем е, че Китай от създаването си не третира бялата раса като по-добра или висшестояща, нито пък се счита за роб или служещ й като много държави-плужеци из целия свят (включително Русия, където е гордост да кажеш, че имаш американски iPhone/продукт на Apple, а те не произвеждат нищо). Те се считат за по-добри и, който е имал вземане-даване с Китай го знае. САЩ го разбират още по-добре, но вече е късно. Да го бяха мислили, когато си изнасяха за стотинки всички производства, които и да искат вече не могат да върнат. А на базата на непрекъснато намаляващото и застаряващо население на Европа и Северна Америка, Азия и в частност Китай е най-големият потребителски пазар в света. Не знам за кой е по-голяма загуба, Китай да загуби първите или Епъл, Монсанто и Мъск да загубят 2-3 милиарда гърла на по 18-35 години. Богати-богати, колко да са богати, като икономията от мащаба винаги печели от бройка. Самият факт, че Samsung се върна в средния клас и се бори с Xiaomi и Oppo (особено в Индия), а LG излезе с Velvet и 1P с Nord говори колко се печели от топ енд Ултрасите в Америките. Остави ги ти не-разбирачите, те не знаят какво правят...
  MEnergy
 • Всички знаем коя е причината за отказа на Обединеното кралство, и въобще не е нужно да пишеш смешните официални мотиви ! Бъдете живи и здрави, а явно и щастливи, че Huawei имат проблеми !
  Боби13
 • Не виждам къде точно в темата говорите за някакъв пазар, но вероятно имаш в предвид, че вътрешното потребление в Китай е достатъчно за да движи икономиката им.Ще ти кажа само, че си в дълбока заблуда.Всички затворени икономики са обречени. Китай не е затворена икономика, но както се вижда може и без пазарите на САЩ и Европа :) Никоя фирма, която се има за глобален играч, не може да бъде фактор, без присъствие на най-богатите пазари на EU, USA,GB, Австралия и Канада. Дори Индия се чувства заплашена от Китай и започва да се дистанцира. Извън споменатите по-горе пазари, нищо не остава.
  Освен това, примката се затяга и на Huawei ще им е трудно да си произвеждат оборудването , без достъп до американски компоненти. Това е и официалния мотив на британците, за отказ от Huawei.
  ne4o
 • -
  npet
 • Да сравняваш Нигерия и Китай ? Браво :) Гениално сравнение :)
  Боби13
 • -
  npet
 • Не виждам къде точно в темата говорите за някакъв пазар, но вероятно имаш в предвид, че вътрешното потребление в Китай е достатъчно за да движи икономиката им.Ще ти кажа само, че си в дълбока заблуда.Всички затворени икономики са обречени. Китай не е затворена икономика, но както се вижда може и без пазарите на САЩ и Европа :)
  Боби13
 • Не виждам къде точно в темата говорите за някакъв пазар, но вероятно имаш в предвид, че вътрешното потребление в Китай е достатъчно за да движи икономиката им.Ще ти кажа само, че си в дълбока заблуда.Всички затворени икономики са обречени.
  ne4o
 • Това, че китайците са много, не ги прави автоматично фаворити. Изкушавам се да отбележа, че в човешката история, доминиращите нации, никога не са били най-многобройни, като население. Не казвам, че са фаворити, но тук говорим за пазар , а Китай си е достатъчен за много техни фирми, защото е по-голям от САЩ + ЕС почти два пъти :)
  Боби13
 • А ти не знам, дали си спомняш, ама аз бях в София (не в Пловдив), когато "по погрешка" американците ни изпратиха няколко заблудени ракети до Горна Баня и след Драгоман, напомняйки ни безразлично, че ако не си предоставим въздушното пространство и не си мълчим при ударите срещу Белград, Косово ще ни се види детска играчка. Дали Кърджалийско, дали Североизточна България, поле за внезапни "демократични" революции доста.

  Относно американските ракети - съветвам те да не пишеш за неща от които не разбираш.
  simulant
 • Това, че китайците са много, не ги прави автоматично фаворити. Изкушавам се да отбележа, че в човешката история, доминиращите нации, никога не са били най-многобройни, като население.
  ne4o
 • 6-7 средно големи китайски градове заместват 66 млн. Великобритания :) :) :)
  Боби13
 • Бе не знам кой е на китайска хранилка обаче някои са на американска... или просто са промити мозъци.
  AVKansazov
 • @MEnergy
  Да не си на китайска/хуавейска хранилка?
  Продал си се за 2 сребърника.
  Другарите и другарките така говореха за Русия преди 30 години.
  с кое не си съгласен? Нямам, нито пък някога съм имал Huawei, както много тук. Абсолютно безразлични са ми китайците, но случващото се е просто, за да ги спрат. Китай не е нито Венецуела, нито Либия, нито Ирак, нито Афганистан. Тези игрички там не вървят. А ти не знам, дали си спомняш, ама аз бях в София (не в Пловдив), когато "по погрешка" американците ни изпратиха няколко заблудени ракети до Горна Баня и след Драгоман, напомняйки ни безразлично, че ако не си предоставим въздушното пространство и не си мълчим при ударите срещу Белград, Косово ще ни се види детска играчка. Дали Кърджалийско, дали Североизточна България, поле за внезапни "демократични" революции доста.

  Ама в България всички са толкова заблудени да защитават единия или другия лагер, сякаш лично прибират парите горе, че направо не ми се говори.

  И случайно, iphonе-ът ти колко е американски и откъде идва, кой произвежда частите, къде и кой ги сглобява? И какво се случва, ако още утре на Apple й се наложи да си ги прави сама, в Америката? За един преател питам...
  MEnergy
 • Да живее свободната конкуренция!!!
  geleto_
 • Колега npet, те почти всички IT сайтове са на китайска/хуйвеска хранилка, ти питаш дали MEnergy e на такава
  Milko79
 • -
  npet
 • Вчера по повечето медии във Великобритания твърдяха, че без Huawei въвеждането на 5G ще отнеме между 7 и 10 години. В момента, единствените други, на които може да разчитат е обеднинение между Nokia & Ericsson, които обаче според споменатото вчера са поне 5 години зад Huawei не само в имплементацията на технологиите, но и при производствените мощности и възможностите за реална инсталация. Заради финансовите интереси на 10-20 човека (по-голямата част от които даже не са британци, а глобалисти без държава с по няколко стотици милиарда) ще лишат 80 милиона от новото поколение мрежи. Силно забавен факт също е, че Китай е по-важен за Великобритания, отколкото тя за него. Над 80% от международните студенти в университетите им са китайци (плащащи по 18К паунда на година), почти всички луксозни стоки по летища и бутиците в най-големите градове пак разчитат на тях - или саудитците/катарците (арабите). Китай наистина има и инвестира големи суми в развойни центрове на тяхна територия, за разлика от Япония, която го правеше в миналото, но сега се изнася всяка година - от производства до всичко останало, а дали Китай ще продължи в същия дух и, дали няма да има сериозна реталиация, предстои да видим Възможно е и други страни да ги последват, пак по политически причини. Не могат да ги спрат за Хонконг, не могат да ги спрат да станат първи по икономика страна в света, санкциите не правят нищо заради вътрешното им потребление, не могат да ги конфронтират военно. Все пак, Китай не е по-добър нито от САЩ, нито от Великобритания. Напротив - действа по същия начин като тях - разделяй, владей, колонизирай и заробвай. В такива случаи, можеш само да се преструваш за "съображения за сигурността", реалната причина е, че ако не забавят настъплението им, скоро самите те ще са зад тях. И тук не си говорим за бедните работници в градовете-заводи на Foxconn, а за нарастващите с няколко стотици всяка година десетки хиляди китайски милиардери със собственост, развойни отдели, производства и политическо влияния из целия свят (от Азия през Африка до Латинска Америка и Запада, където парите им командват без нужда от идентификация). Без войни, "умиротворяващи операции" и принудено "налагане на демокрация", когато се наложи...
  MEnergy