Очилата за виртуална реалност Samsung Gear VR наистина разкриват нови светове

Очилата за виртуална реалност Samsung Gear VR наистина разкриват нови светове

Samsung започна продажбите на един от най-интересните и достъпни продукти в областта на виртуалната реалност – очилата Gear VR. Разработеният в партньорство с Oculus аксесоар е масовата версия на представеното  преди година тестово издание (Innovator Edition) и в него има множество промени, които не само го правят по-лек и по-удобен за носене, но и намаляват значително цената му, което е важен фактор за по-широкото му разпространение. Цената от 99 евро (199 лв. в България) може да изглежда много на мнозина, но все пак е сериозна редукция спрямо първоначалната стойност. Освен това джаджата носи значително по-добро потребителско преживяване и достъп до много повече съдържание, което е подготовка за идващите в началото на следващата година по-мощни очила Oculus Rift. Gear VR поддържа всички тазгодишни флагмани на компанията (Galaxy S6, Galaxy S6 edge, Galaxy Note5 и Galaxy S6 edge+) и до голяма степен е задължителен аксесоар за потребителите на тези смартфони. Ето защо.

В началото на тази година изпробвахме първата версия на Gear VR на щанда на Samsung на мобилния конгрес, така че имахме идея какво да очакваме, но новото устройство ни изненада. То е значително по-леко (с 19%), което позволява носенето му продължително време и предлага оптимизирана система за интуитивно управление, което е изключително важно, тъй като трябва да контролирате преживяването, докато очите ви са покрити от маската. Джаджата прилича на големи очила за ски, които се закрепват към главата чрез няколко ластични ленти с велкро лепенки. За по-голям комфорт, там, където очилата се допират до лицето, е поставено меко уплътнение, което може и да се свали за почистване. Върху лявата страна на корпуса са поставени бутоните за управление – те са под формата на голям тъчпад, който разпознава плъзването на пръст по него и потупването, а по-нагоре има хардуерен бутон за връщане назад. Върху горната страна е позиционирано колелце за фокусиране, а върху корпуса има и microUSB порт за зареждане на устройството, докато се използва.

Gear VR не може да работи без в него да е поставен някой от съвместимите телефони, така че до голяма степен е подобрена версия на Google Cardboard, която е снабдена не само с бутони за управление, но и със сензори като акселерометър, жирокоп и сензори за близост, които се използват за осигуряване на многократно по-добро потребителско преживяване (най-важното е, че сериозно намаляват замайването), редуциране на латентността и по-добра производителност. Преди да поставите телефона в очилата, трябва да обърнете внимание на пластмасовите държачи в предната част – единият от тях може да се премести, така че да се осигури съвместимост в зависимост от диагонала на екрана. После трябва да включите устройството в microUSB конектора на очилата, при което автоматично ще се задейства изтеглянето и инсталирането на Oculus Home, магазинът за приложения и VR съдържание на Oculus и няколко други приложения за разглеждане на VR снимки и видео. Благодарение на усилията на Oculus да се подготви за пазарния дебют на Oculus Rift в началото на следващата година в магазина вече има много съдържание, макар че на някои може да се стори недостатъчно. Приложенията и игрите в него са вече над 100 и през идните месеци ще продължи да се увеличава. Стартирането им става чрез Oculus Home – централен портал, който осигурява достъп до магазина за софтуер и до изтегления в телефона софтуер.

Вече можете да се потопите в света на виртуалната реалност, но преди това ще се наложи да преминете през кратко ръководство, което ще ви покаже как да управлявате и използвате устройството. Продължително натискане на бутона за връщане ще покаже информация за статуса на телефона плюс опция да активирате основната камера – така ще можете да гледате наоколо и без да сваляте очилата. До тъчпада са добавени и бутони за контрол на звука, а за най-добро преживяване е хубаво да използвате слушалки – компанията е помислила за това и е направила необходимите промени в дизайна за комфортното включване на слушалки в телефона. Ако основната ви цел е да играете, е най-добре да ползвате и Bluetooth контролер, с който обаче ще трябва да се снабдите допълнително. Много от приложенията са съвместими с тъчпада, но в един момент употребата му става малко досадна, а игри като шутъри работят най-добре с контролер.

По отношение на изображението подгответе се да виждате пиксели. Това няма как да се избегне, тъй като резолюцията на екрана се разделя на две за всяко око, така че на практика ефективната разделителна способност е по-ниска от 2560 х 1440 пиксела. Лещите допълнително увеличават пикселите, така че може би телефоните с 4К екрани все пак имат своето място на пазара и то е обвързано с виртуалната реалност. Веднъж обаче като се потопите в съдържанието, бързо ще забравите за ситуацията с пикселите. Cirque du Soleil например ще ви постави в центъра на цирково представление от началото на миналия век, в друго видео можете да се потопите в морските дълбини и да се изправите срещу ужасяващи акули, трето ще ви разкрие чудесата на канадската природа, а четвърто ще ви постави на сцената по време на концерт на Пол Маккартни. Има и демота от Jurassic World и Star Wars – първото ви изправя срещу изключително реален апатозавър, а второто ще ви разкрие част от света на новия епизод от фантастичната сага. Преживяването е трудно да се опише – представете си, че вместо да гледате игра или видео на някакъв екран, всъщност се намирате вътре в нея/него, директно в действието. Установихме, че е най-добре да използваме въртящ се стол, защото виртуалната реалност е свързана с много движение.

Игрите също осигуряват усещане за въвличане в действието, каквото не можете да изпитате по друг начин, но се пригответе да отворите портфейла си, защото повечето са платени. Очилата дават и възможност за разглеждане на VR панорамни снимки, както и за гледане на копирани в телефона филми (включително със субтитри), като в този случай можете да изберете в каква обстановка да ги гледате – огромен киносалон, частно кино, кино на Луната и т.н. Като цяло най-добре е да ползвате и слушалки, защото в повечето случаи съдържанието е съпроводено от звук, който се променя според позицията ви. На няколко пъти след поставяне на очилата лещите се запотяваха въпреки отворите за проветряване, но това изчезваше след няколко минути. Друг ефект от виртуалната реалност е замайването, но това е силно индивидуално. В интерес на истината зависи и от съдържанието – с повечето видеа нямахме проблеми дори и при продължително носене на очилата, но версията на играта Temple Run определено действа замайващо.

Преди дни Samsung пусна и специален браузър за ползване във виртуалната реалност, който работи доста добре и поддържа въвеждане на текст и чрез гласово разпознаване. Заради резолюцията разглеждането на сайтове и четенето на текст не е най-приятното нещо на света, но приложението осигурява достъп до YouTube, което е много по-интересно – така можете да разглеждате наличните 360-градусови клипове, до които иначе няма как да се стигне от Oculus Home. Имайте предвид, че всички забавления във виртуалната реалност се отразяват сериозно на живота на батерията на телефона – винаги можете да ползвате порта за зареждане, но пък това едва ли е оптимален вариант, тъй като ограничава движенията ви. В крайна сметка всичко работи, както се очаква от него и това прави Gear VR най-добрите масови очила за виртуална реалност, които можете да намерите в момента. Не са съвсем лишени от недостатъци, но те са единствената завършена опция за изпитване на новото преживяване преди появата в началото на следващата година на по-мощните и по-скъпи предложения на Sony, HTC и Oculus.

 • Честити да са ти! :) Има ли начин да снимаш с камера, как се вижда през тях или е невъзможно? Не съм се интересувал много от тях защото нямам s6 и не съм гледал клипове за тях. Може би трябва да видя в тубата какво има, или пък да ида до София и с на сестра ми edga-а да ида да ги пробвам в някой магазин, но чак след нова година. За колко пари ги взе? И един "последен" въпрос - нещо като Hololens на Microsoft ли са? Или нещо напълно различно? Не се ли виждат пикселите на телефона с тези "лупи", ако това въобще са лупи. :)
  Wallker
 • Много ми харесват очилата, даже бих казал, че ги смятам за must have аксесоар за собствениците на S6. Или поне трябва да се пробват. Предлагат интерсна виртуална реалност благодарение на добрата изработка и платформата на Oculus. Напълно осъзнавам, че е възможно до някоя седмица да живеят в шкафа, но въпреки това смятам, че си заслужават. Освен видяното от мен, реакциите на хората около мен когато сложиха очилата ме убедиха в това. Има и неприятни страни, че батерията на телефона пада доста бързо, и дори видях съобщеие, че телефона е загрял и за да работи оптимално е добре да почине. Освен това цената на приложенията в магазина на Oculus е висока, трябва да видя кое си заслужава да сваля или да проверя дали има друг вариант. Но мисля, тук нещата ще се развиват.
  board
 • Да ви се похвяла, взех си очилата, намерих накаква последна бойка в Технополис - мол Парадайс. Все още нямам много впечатление, защото първо има един процес на регистрации и сваляне на апове... а и не мога да се докопам до очилата от колегите в офиса, които веднага ги дръпнаха и почнаха да ръчкат :) После ще пиша как са. Ако нямкой знае, кои са по-смислените приложения за които си залужава да похарча някой лев, да сподели.
  board
 • Доколкото знам щеше да има демонстрации в три града 2 седмици преди Коледа. И аз ще ги търся в Пловдив, но не знам къде ще е демонстрацията. Ако не мога да ги купя поне да ги пробвам.
  LegolasElf
 • Днес ходих до Дъ Мол, но няма очила никъде, нито в Магазина на Самсунг, нито в Технополис и никой не знае кога ще има налични. Явно бързо са се разграбили, ще видя дали ще си намеря някоя бройка до коледа :|
  board
 • Някой има ли информация дали в Пловдив се продава някъде ?
  LegolasElf
 • Хахаха това ми хареса. Еми що да не си слушкал:D Интересно ми е на каква цена ще бъдат?
  Beчния
 • Освен в магазина би трябвало да го има и в тяхната зона на втория етаж срещу ескалаторите (там е фууд корта).
  chilko
 • Ще мина през The Mall да ги видя, пък ако ми харесат, може да драсна едно писмо на Дядо Коледа, да видя дали съм слушкал :D
  board
 • Заслужава си да се изпробва. Тъкмо си мислех, че за Коледа не искам подарък, но това е добра идея :D
  LegolasElf
 • Звучи много добре. За съжаление е съвместимо само с Галакси серията
  zoroaster1980
 • Това е значително по-добро от Cardboard и може да се носи по-дълго време. В края на миналата седмица имаше бройки в магазина на Samsung в The Mall, но казаха, че голямата доставка пътува и от тази ще го има навсякъде. В разни молове в страната ще имат демо кътове, в които може да се пробва.
  chilko