Официална премиера на Nokia 6.1 Plus и Nokia 5.1 Plus

Официална премиера на Nokia 6.1 Plus и Nokia 5.1 Plus

На специално събитие в Индия HMD Global представи две нови устройства за международните пазари - Nokia 5.1 Plus и Nokia 6.1 Plus. На практика това са нови версии на предназначените за Китай модели Nokia X5 и X6. Както може да се предположи и двата нови телефона работят с Android One и на практика са първите две устройства с изрязан дисплей за финландската компания, които ще се продават извън Китай.

Аксесоари за:

Близкото родство с Nokia X6 означава, че Nokia 6.1 Plus ще осигури дизайн с алуминиева рамка и стъклен заден панел, 5.8" FHD+ дисплей с изрязана част и съотношение 19:9, 2.5D стъкло Gorilla Glass 3, чипсет Snapdragon 636, 4GB RAM, 64 GB разширяема памет и батерия с капацитет 3060 mAh. Основната камера комбинира 16MP RGB и 5MP монохромен сензор, а за селфита има 16МР предна камера. Откриваме още Bluetooth 5.0, Wi-Fi ac и USB Type-C интерфейс.

Предварителните поръчки за телефона в Индия започват днес на цена 15 999 рупии (199 евро), а продажбите стартират на 30 август. Засега няма данни за други пазари, но устройството е включено в глобалния сайт на Nokia Mobile, така че трябва да се появи и другаде. Според хърватския сайт Nokiamob съобщение от местната ПР агенция на Nokia Mobile посочва, че телефонът ще се предлага на избрани пазари на цена 250 евро.

На свой ред Nokia 5.1 Plus предлага хардуера на Nokia X5. Джаджата предлага пластмасова рамка със стъклен заден панел, 5.86” изрязан 19:9 дисплей с HD+ резолюция и 2.5D стъкло Gorilla Glass, чипсет MediaTeks P60, 3GB RAM, 32GB разширяема памет, двойна основна камера (13MP+5MP), 8MP камера за селфита, батерия с капацитет  3060 mAh, Bluetooth 4.2, Wi-Fi ac и USB Type-C порт. Смартфонът ще е наличен в Индия през септември, а освен това ще се появи и на други пазари на цена около 200 евро.

Заедно с това HMD Global променя и приложението за камерата на Nokia 6.1, Nokia 7 Plus, Nokia 8 и Nokia 8 Sirocco с опростен интерфейс и интеграция с Google Lens. На събитието компанията обяви още, че Nokia 7 Plus ще получи ъпдейт до Android 9 Pie в началото на септември, а след това софтуерът ще достигне и до други устройства.

  • Май не, в нета има Nokia Maze 2018 със статус Rumoured, в смисъл донаникъде подобно на Microsoft Andromeda :S
    n1
  • Новите версии на почти всички китайци вече са без изрезка. Тези са с едни 6 месеца назад от всички останали. Само Хуавей упорито продължават да показват никаква мисловна дейност.
    StefiMo