Олимпийското издание на Samsung Galaxy Note8 в центъра на скандал

Зимната олимпиада в Пьончан започна със скандал около специалното олимпийско издание на Galaxy Note8. Иранският олимпийски комитет обяви, че техните атлети не са получили своите смартфони, които по принцип бяха предвидени за всички участници в игрите. Организаторите пък им съобщили, че не са им дали подаръка заради санкциите срещу Иран. В резултат избухнал незабавен дипломатически скандал. Посланикът на Република Корея в Иран е бил незабавно привикан в местното Външно министерство, където е било поискано официално извинение.

Посланикът също така е бил предупреден, че инцидентът може да има изключително тежки последствия за бизнеса на Samsung в Иран. Говорителят на Иранския олимпийски комитет Махмуд Абдулани обяви, че малко след срещата на корейския посланик с властите в Техеран, четиримата представители на страната в Пьончан все пак са получили своите Galaxy Note8, но вероятно после ще трябва да ги върнат. Така твърди Международният олимпийски комитет, който посочва, че телефони ще получат всички спортисти, но тези от Иран и Северна Корея ще трябва да ги оставят след края на игрите заради международните санкции на ООН към двете страни.

Източник: CNN, AFP

 • В крайна сметка нашите "мунчовци" най ще намажат. Хем ще се разходят за да гледат олимпиадата на живо, хем и телефони ще получат. Не хейтвам, но си спомням на предишната олимпиада как един от спортистите даже не са появи на старта, защото бил леко болен - е да си беше останал в БГ. Поздрави и приятно гледане....
  chasovnik
 • Легнала, Евала за коментара!(yes)
  apolon25
 • Според мен политиката няма място в спорта. Основни принципи на Олимпийското движение са уважението, честната игра и без дискриминация. Плюс това, тези телефони са подаръци, а не търговия. Ако тръгнат да помагат на деца, дали ще им забранят заради санкции!
  LegolasElf10
 • Санкциите са си санкци. Щом са наложени трябва да се спазват. Дали телефони или сливи в бидони - важен е принципа. Няма сега заради няколко спортиста и техните играчки да се прави прецедент не е ок.
  propov
 • Това е чиста дискриминация използват че има санкции срещу Иран за да не им дадат телефоните. По добре да сложат мита на Самсунг 50% в Иран както Тръмп.
  NIkolay Nuk