Opera Mobile ще поддържа Flash и HTML5 видео

Opera Mobile ще поддържа Flash и HTML5 видео
Наскоро споменахме за възможността следващите издания на мобилните браузъри на Opera Software да поддържат Flash видео, но това беше по-скоро предположение без официално потвърждение от страна на компанията. Такова вече има в блога на компанията и идва от Павел Студени от екипа на Opera Mobile, който пише за опита при разработването на Opera Mobile за Android. В края на публикацията се споменава, че е планирано този браузър (за разлика от Opera Mini той не използва междинни сървъри за компресиране на информацията) да поддържа Flash и HTML5 видео. Това, изглежда, не важи само за варианта на приложението за Android, а и за портовете за останалите мобилни ОС. Според информацията, ако телефонът вече поддържа Flash, Opera Mobile също ще показва такова съдържание. Засега само Android 2.1 или по-висока версия имат достъп до официален Flash плеър, но пък Symbian разполага с Flash Lite, така че все още има неясноти за кои платформи става дума. По отношение на HTML5 видео, Opera Mobile ще догони останалите мобилни браузъри, повечето от които го поддържат. Повече за опита при разработването на приложението за Android можете да намерите тук:
http://my.opera.com/operamobile/blog/2010/12/04/developing-opera-mobile-for-android

  • Хмм...жалко, че не си открил начина да си ги пускаш видеотата от youtube на 480p на Нокията си :) Става когато избереш вместо нормално качество, което плейва с Real Player --> Adobe Flash Beta Player - така ги пуска в браузъра и са на 480p :) [youtube]SRq_VjEpqzo[/youtube]
    ShinG0
  • Ами аз си плейвам на iPod-а 720p клипове от тубата по 100-тина MB. Също така си ги и свалям за офлайн гледане. На nokia-та мога да пускам до 176p. След последната версия на софтуера 240p сече в браузъра и Real player-а. Абсурдно е да се изтъква flash като предимство. Този софтуер е ненужен при наличие на HTML5. Както сами виждате дори пречи, защото Adobe еднолично решават кога, как, при какви условия и за кое устроиство да напишат отделна версия.
    A4i
  • Представяте ли си телефон със Symbian или с Андроид за 300 лв да поддържа пълен флаш, а телефон за 1000+ лв само да обяснява колко е ненужен той - очертават се весели дни когато излезне тази версия на Opera Mobile с поддръжката на Flash :)
    ShinG0