Оперативната печалба на Samsung за тримесечието намаля с 30%

Оперативната печалба на Samsung за тримесечието намаля с 30%

Най-големият производител на смартфони в света отчете 30% спад на оперативната печалба на третото тримесечие, става ясно от новите финансови резултати на Samsung. Те разкриват, че през периода компанията е регистрирала оперативна печалба от 5,2 трилиона вона (4,6 милиарда долара), което е с 30% по-малко спрямо същия период на миналата година и е най-слабият й резултат за последните две години. Приходите за тримесечието са 47,82 трилиона вона, а резултатите съответстват на публикуваните от Samsung по-рано този месец прогнози.

Свиването на печалбата до голяма степен е свързано с кризата с Galaxy Note7 и това се посочва изрично в официалното съобщение на Samsung. Печалбата на мобилното подразделение се срина с 96%, но то все пак е на плюс с 87 милиона долара, което е най-слабия му резултат от края на 2008 г. насам. Влиянието на изтеглянето на телефона върху финансовите резултати на компанията ще се усеща и през първите три месеца на следващата година, както стана ясно наскоро. В същото време бизнесът с компоненти отчита увеличена печалба, а отделът за потребителска електроника също има солидни резултати заради продажбите на SUHD телевизори и на премиум домашни уреди.

През последното тримесечие Samsung очаква подобряване на печалбата, което ще е подпомогнато от силното представяне на бизнеса с компоненти. Компанията прогнозира, че мобилното подразделение ще възстанови печалбата си до нивата от същия период на миналата година, което ще е свързвано със силните продажби на Galaxy S7 и Galaxy S7 edge. Догодина Samsung ще се фокусира върху увеличаване на печалбата чрез нормализиране на мобилния си бизнес и чрез подобряване на продажбите на компоненти, което включва разширяване на доставките на V-NAND памети и на OLED панели.

Източник: Samsung

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция