Операционната система на Huawei може да се появи още през есента в Китай

Операционната система на Huawei може да се появи още през есента в Китай

След санкциите на американските власти срещу Huawei стана ясно, че китайската компания има готова собствена мобилна операционна система. За нейната разработка се знаеше отдавна, но досега нямаше яснота в каква фаза е работата по продукта. Според информация от управляващия потребителския бизнес на Huawei Ричард Ю разпространението на платформата може да започне още есента в Китай, а през първото или второто тримесечие на следващата година ще може да бъде пусната и извън страната. Платформата ще е унифициран продукт, който ще може да бъде използван във всякакъв вид устройства като телефони, компютри, таблети, телевизори, автомобили, носима електроника и други продукти.

Операционната система ще поддържа приложения за Android, както и уеб приложения. Според информацията софтуер за операционната система на Google, който е прекомпилиран за новия продукт на Huawei, ще работи с до 60% по-бързо от оригинала. В интервю за CNBC Ричард Ю споделя, че компанията иска да продължи да работи с Google и Microsoft, така че до активиране на резервния план може и да не се стигне ако междувременно бъде постигнато трайно решение, което да позволи на Huawei да работи с американските си партньори. Надяваме се през идните седмици да бъде постигнато споразумение, но вече е очевидно, че атаката на Тръмп е до голяма степен политически мотивирана.

Източник: Android Police, CNBC

Оферти на деня

  • Интересно. Не съм го чувал този проект.. Каквото и да се случи ще интересно за мен. Ако тяхната си ОС може да рънва андроид приложения ще е много добре. Ще видим какво ще покажат.
    mefistoreyon
  • Дано са си взели поука от Aliyun OS - друг Андроид форк, който беше по-бавен, но пък имаше всякакви пиратски Андроид приложения в магазина и свързан с alibaba cloud. Обаче явно не са доразбрали какъв код копират, защото в един момент бяха дистанционно изтри и блокирани всички пиратски приложения от самите телефони. После проектът сякаш спря. https://en.m.wikipedia.org/wiki/AliOS Може би работата по проекта е поета от Huawei?
    tzincbg