Oppо оглави китайския пазар на смартфони за първи път

Oppо оглави китайския пазар на смартфони за първи път

Данни на Counterpoint Research показват, че през януари за първи път начело на китайския пазар на смартфони е застанала Oppo с 21% пазарен дял. На второ място е Vivo с 20%, а след това с по 16% са Huawei, Apple и Xiaomi. Продажбите на Oppo са се увеличили с 33% спрямо декември и с 26% на годишна база.

Издигането на компанията е пряко следствие от проблемите на Huawei, която дълго време беше лидер на местния пазар. Huawei и Honor продължават да губят пазарен дял в родината си заради трудностите за набавяне на компоненти в следствие от американските санкции, което води до по-малко продуктови премиери.

Агенцията посочва, че компанията изчерпва своите запаси от ключови компоненти и заради санкциите не може да си набави нови, които да ползва за 5G смартфони. В същото време над 65% от продадените в Китай теелфони през последното тримесечие на миналата година са поддържали 5G.

Според Counterpoint Research Huawei компенсира това с фокус върху премиум модели, които имат и по-високи маржове, но това остава празнина в средния сегмент. Заради ограничените наличности дистрибуторите на Huawei в Китай започват да преминават към други брандове и един от тях е именно Oppo, но това помага на Xiaomi и на Vivo.

Продажбата на подразделението Honor също е имало своето отражение, защото допълнително е намалило пазарния дял на Huawei в Китай. Counterpoint Research очаква през тази година пазарното присъствие на компанията в родината й да продължи да се свива, което ще помогне на конкурентите. Предстои да разберем дали в американската позиция ще има промяна с идването на новата администрация.

Източник: Counterpoint Research