"Орбител" се отказва от WiMAX лиценза си

Съвсем неочаквано "Орбител" обяви, че се отказва от спечеления за 6 172 000 лв. лиценз, клас Б, за далекосъобщителна технология от типа "точка към много точки". Според телекома поводът за това решение е скорошна публикация на WiMAX Forum, която препоръчва по-ниски честоти за мобилни услуги от тези, дадени на търг в България. Това е организацията, която разработва фиксирания и мобилен стандарт на едноименната безжична технология. Една от последните й експертизи е следната: "За да се осигури техническа съвместимост и ефективни цени на всички продукти, WiMAX Forum клони към препоръка на 2,5GHz като глобален спектър за мобилен WiMAX. В идеалния вариант спектърът за глобална мобилност би трябвало да бъде под 2GHz, за предпочитане дори под 1GHz." В България на търг беше предложен спектър от 3,5GHz и по думите на "Орбител" върху тази по-висока честота е икономически необосновано да се предоставят мобилни WiMAX услуги. Компанията запазва интереса си към участие в бъдещи търгове за по-ниски честоти, които биха позволили и мобилни WiMAX услуги.
За решението е уведомена и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която за 6 декември е насрочила официалното връчване на петте лицензa от класове А и Б.
При новото положение КРС ще връчи четири лиценза, а за освободения от "Орбител" честотен ресурс ще покани "Мобилтел", които също участваха в надпреварата в края на октомври, но се отказа на цена от 6,122 млн. лв. На оттеглилия се кандидат няма да се възстанови внесения депозит за участие в търга, а "Мобилтел" ще може да придобие Б-лиценза за 50 хил. лв. по-малко отколкото БТК и "Некском България" - останалите притежатели на лиценз от клас Б.