Още за системата за мобилни разплащания

Още за системата за мобилни разплащания
Днес присъствахме на официалното представяне на пилотния старт на първата мрежа за електронни услуги, вкл. мобилни разплащания в България, която се разработва през последните няколко години от компанията "СЕП България". Всъщност тя вече е готова за пазарна реализация, но през идните месеци до края на годината ще бъде допълнително тествана в реални условия от 300 служители на СЕП и първите й партньори - GLOBUL, Алианц Банк и Пощенска банка. Това е последната стъпка преди търговското предлагане на услугата, което се очаква да започне в края на тази или началото на следващата година. По време на пилотния тест към системата може да бъде присъединен всеки един желаещ търговец - в момента първите, които ще предлагат мобилно разплащане, са веригата заведения за хранене KFC на "Самекс" ЕООД и онлайн книжарницата "Пингвините". Подготвя се и възможност за заплащане на билетите в софийското метро. Мрежата е отворена за всички мобилни оператори и български банки и се надяваме, че повечето от тях, както и търговци, ще се присъединят към нея - технологията е полезна и може да ни спести много средства и време в ежедневието.

Мобилните разплащания са достъпни за всички физически лица, които в момента трябва да имат абонаментен договор с GLOBUL, но тя ще е достъпна и за потребителите на другите оператори, когато те проявят желание да се включат. Когато заработи за крайни потребители, ще трябва да смените безплатно SIM картата в телефона си с нова, която разполага с възможност за генериране на персонален електронен подпис, с който се оторизирате пред системата. След това получавате достъп до услуги като мобилен портфейл, електронно портмоне и възможност да извършвате мобилно банкиране навсякъде и по всяко време. Месечната абонаментна такса за това ще бъде символична (1-2 лева), като повечето услуги ще са освободени от такси за потребителите - например плащане в магазин и т.н. Ако я ползвате за превод на пари от една сметка в друга, очаквайте, както и сега, да плащате допълнителна такса за превода.

Мобилният портфейл е услуга, благодарение на която телефонът ви става универсално средство за достъп до банкови и електронни услуги, с което ще можете да банкирате, пазарувате и да се идентифицирате по електронен път. Представлява софтуерно меню, добавено в нов тип SIM карти, предлагащи висока степен на защита чрез електронен подпис, който се добавя безплатно при активация на услугата. Благодарение на мобилната мрежа на GLOBUL всичко се извършва в реално време.

Мобилното банкиране предоставя възможност за управление на банковите ви сметки от телефони с "Мобилен портфейл", като можете бързо да извършвате и разплащания. Услугата е алтернатива на познатото електронно банкиране, само че е навсякъде с вас и въпреки това предлага по-висока сигурност. Всяка операция се потвърждава с PIN код и персонален електронен подпис, запазен в SIM картата. Услугата ще е достъпна от всеки мобилен телефон, стига той да разполага с някоя от новите SIM карти с "Мобилен портфейл".

И накрая, "електронното портмоне" е банкова услуга за бързо разплащане с малки суми до 20 лв. в търговски обекти чрез допълнителен чип, ползващ безконтактната безжична технология RFID. Достатъчно е само да го доближите до съответния терминал, за да заплатите покупката. Така не се налага да губите време, докато чакате за ресто. Зареждането става от "Мобилния портфейл" и освен че може да залепите чипа на гърба на мобилния си телефон, можете например да го окачите на ключодържателя си.

Повече информация за ползването на системата и за плащане през Интернет може да намерите в Блога на Богомил Шопов, който е член на екипа на "СЕП България" на адрес:
http://www.bogomil.info/2832/

Оферти на деня