От 2025 година Jaguar ще прави само електрически автомобили

От 2025 година Jaguar ще прави само електрически автомобили

Британската компания Jaguar Land Rover разкри плановете си за електрифициране на познатите брандове Jaguar и Land Rover като част от новата стратегия Reimagine. Плановете включват двете марки да заложат на отделни архитектури с две отличителни идентичности. През следващите Land Rover възнамерява да предложи 6 изцяло електрически модела от сериите Range Rover, Discovery и Defender, а първия се очаква през 2024.

В същото време компанията планира от 2025 Jaguar да предлага само електрически автомобили, а марката ще бъде позиционирана в луксозния сегмент. JLR посочва, че в средата на десетилетието Jaguar ще има "драматично красиво ново портфолио". Ако всичко върви по план, към 2030 всички автомобили Jaguar и 60% от тези на Land Rover ще са електрически. Компанията ще инвестира годишно по около 2.5 милиарда паунда в технологии за електрифициране и в свързани услуги.

JLR се надява до 2039 година ще успее да постигне въглеродна неутралност в своята работа, продукти и във веригата за доставка на компоненти. Като част от това компанията се готви за навлизането на горивните клетки като следствие от съзряването на водородната икономика. Разработката на такива автомобили е напреднала и през следващите 12 месеца прототипите ще започнат да се тестват по английските пътища.

Източник: Land Rover