Пакистан забрани нощните разговори, защото нарушавали морала

Пакистан забрани нощните разговори, защото нарушавали морала
Пакистанските власти предприеха странни мерки за защита на морала на населението. След протести от страна на религиозни организации местният регулатор забрани на мобилните оператори да рекламират и предлагат на своите клиенти станалите популярни в последно време пакети за евтини разговори през нощта. От пакистанския регулатор съобщиха, че решението е предизвикано от значително количество сигнали, че забранените вече пакети нарушавали "социалните норми" на ислямската република.

Скандалното решение предизвика вълна от протести в социалните мрежи Facebook и Twitter, като разгневените пакистански абонати обвиниха регулатора в "морална полицейщина". Според потребителите също така е доста странно, че моралът е обвързан с конкретни часови пояси. От друга страна, действието на регулатора въобще не е изключение. Само преди година мобилните оператори в Пакистан бяха задължени да филтрират SMS-и от думите в списък с над 1700 нецензурни думи, а в страната действа и активно филтриране на YouTube и Twitter заради наличието именно на "неморално съдържание". В момента пакистанските власти дори дискутират въвеждането на обща система за филтриране на целия интернет по подобие на китайската.

http://timesofindia.indiatimes.com/tech/tech-news/telecom/Cheap-late-night-calling-plans-promoting-vulgarity-Pakistan-Telecommunication-Authority/articleshow/17307367.cms