Panasonic Lumix GX9 обещава качествени снимки в компактна форма

Поредният фотоапарат в серията с Micro Four Thirds модели на Panasonic обещава да снабди ентусиастите с нови възможности за улавяне на качествени снимки. Безогледалният фотоапарат със сменяема оптика Lumix GX9 осигурява 20,3МР Digital Live MOS сензор, който е лишен от low-pass филтър за запечатване на повече детайли, а в същото време процесорът Venus се грижи за минимизиране на нежеланите моаре ефекти. Устройството предлага и нов L/Monochrome D режим, който ще допадне на желаещите да правят черно-бели снимки.

Сред останалите характеристики откриваме подвижен електронен визьор с 2,7 милиона пиксела, 3” сензорен дисплей с опция за промяна на ъгъла, 5-осова двойна стабилизация на изображението (комбинира стабилизацията в тялото и в обективите на Panasonic) и нова електромагнитна система, която цели да намали с 90% вибрациите от затвора. Фотоапаратът е снабден и със система за контрастен автофокус, която е допълнена от технологията DFD (Depth From Defocus) за по-бърза и по-точна работа.

Добавени са още възможност за запис на 4K видео при 30fps и 24fps и два нови видео режима. В Auto Marking устройството разпознава движението в клипа и автоматично поставя маркер за бързо навигиране до желаното място, а Sequence Composition осигурява възможност за комбиниране в ефектна снимка на няколко кадъра, заснети в режим 4K PHOTO. Не са пропуснати Wi-Fi и Bluetooth възможности за лесно споделяне на заснетото. Panasonic Lumix GX9 ще се продава от март в комбинация с обектив 12-60mm F3.5-5.6 на цена 1949 лв. Ще е наличен в комбинация и с други обективи, а само тялото ще е на цена 1549 лв. Опционално ще се предлагат окуляр и ръчен грип. Тестови снимки с устройството има тук.

Другото ново устройство на Panasonic е Lumix TZ200, който попада в популярната серия TZ (travel zoom). Фотоапаратът осигурява 15х (24 - 360mm) оптично приближение с LEICA DC VARIO-ELMAR f/3.3 - 6.4 обектив и има 1” 20,1МР сензор. Включени са още 3” сензорен дисплей, електронен визьор с 2,3 милиона пиксела, контрастен автофокус с технология DFD, запис на 4K видео, Wi-Fi, Bluetooth, 5-осова стабилизация, монохромен режим, споменатите вече функции Auto Marking и Sequence Composition и батерия за 370 снимки. Продажбите на Lumix TZ200 започват в средата на март на цена 1549 лева.