Panasonic представи Lumix GH5 II и обяви, че работи по GH6

Panasonic представи Lumix GH5 II и обяви, че работи по GH6

Макар че вече предлага безогледални фотоапарати с пълноформатни сензори Panasonic не изоставя потребителите на micro 4/3, защото компанията насочва продуктите към различни групи потребители. Днес компанията представи нов фотоапарат, който подобрява някои аспекти на добре познатия Lumix GH5, а освен това обяви разработката на Lumix GH6, който ще се появи по-късно през годината.

Започваме с Lumix GH5 Mark II, който компанията насочва към влогърите и създателите на съдържание, както и към излъчващите видео на живо, чиято популярност нарасна значително по време на пандемията. Panasonic описва модела като еволюцията на серията GH, а сред основните му характеристики са заснемане на 4:2:0 10-bit 4K60P видео, възможност за едновременно записване на видеото в устройството и във външен рекордер, както и предварително инсталирани V-Log L опции за по-голяма свобода при редактирането (при GH5 това се заплащаше допълнително).

Фотоапаратът е снабден с подобрен 20.3МР MOS сензор без low pass филтър, който има специално покритие за намаляване на отблясъците и предлага последната версия на процесора Venus Engine, който активира и споменатата опция за едновременно записване на видеото в устройството и във външен рекордер. Компанията посочва, че сензора има 25% по-широк динамичен диапазон, което води до по-добра градация на тоновете.

На свой ред триизмерния контрол на цветовете подобрява цветопредаването, а освен това има система за по-точно пресъздаване на яркостта. При снимане с високо ISO се включва и специална технология за потискане на шума за получаване на по-добри снимки. Фотоапаратът би трябвало да се справя и по-добре с потискането на моарето, което е следствие от липсата на low pass филтър.

Компанията е добавила и последните алгоритми за автофокус с разпознаване на човешки лица, очи, глави и тела, както и детекция на животни в кадър. Lumix GH5 Mark II се е сдобил с USB-C порт за зареждане и захранване с енергия и има защитен от вода и прах корпус. Поддържа се и линеен фокус чрез фокусния пръстен, което ще бъде оценено от снимащите видео. Тук обаче е нужен ъпдейт на фърмуера за съвместимите обективи.

Що се отнася до видеозаснемането освен V-Log L и запис на 4:2:0 10-bit 4K60P видео без кроп, откриваме още неограничено заснемане, изобилие от видеокодеци и опции, подобрения при анаморфното заснемане, подвижен дисплей с повишена видимост и 5-осева стабилизираща система Dual I.S. 2, която може да компенсира до 6.5 стопа.

В софтуерно отношение са добавени индикатори върху дисплея при запис на видео и при стрийминг (червена и синя рамка), има маркери на кадъра (полезно при заснемане на видео за социални мрежи, което после се изрязва), както и добавяне на информация за ориентацията при снимане на вертикално видео. Менюто също е подобрено като се ползва това от скорошните модели на компанията.

Фотоапаратът поддържа и различни начини за стрийминг на видео, включително и директно през налична Wi-Fi връзка без да се ползва компютър - в този случай се поддържа резолюция до FHD/60 fps. По-късно през годината се очаква ъпдейт, който ще активира RTP/RTSP стрийминга през жична мрежа, както и възможността за предаване през свързан с кабел смартфон. Lumix GH5 II ще се появи на пазара в края на юни на цена 1699 евро за тялото (по-ниска цена от стартовата на Lumix GH5), но ще има и китове с обективи 12-60mm F3.5-5.6 и 12-60mm F2.8-4 на цена съответно 1899 и 2299 евро. Компанията ще има кампания за предварителна поръчка, която ще започне на 25 май.

Заедно с това Panasonic обяви, че работи по Lumix GH6, който ще бъде представен към края на годината. Засега компанията не разкрива много, но все пак сподели някои подробности. Устройството ще включва напълно нови сензор и процесор, които ще позволят запис на 10-bit 4:2:2 DCI 4K/60p неограничено видео. Ще се поддържа 10-bit 5.7K/60p видео, както и запис на 10-bit 4K/120p HFR/VFR. Повече детайли очакваме на по-късен етап.