Първата комерсиална 1G мобилна мрежа стартира преди 40 години

Първата комерсиална 1G мобилна мрежа стартира преди 40 години

Днес не се разделяме от смартфоните си и можем да изтегляме информация с гигабитови скорости, но началото на мобилната революция е съвсем скромно. В края на тази година ще отбележим едно важно постижение в развитието на комуникациите – на 1 декември 1979 година японският национален телеком NTT пуска първата комерсиална мобилна мрежа.

В началото тя работи в 23 зони на Токио, но до 1983 година вече има национално покритие, което я прави първата подобна мрежа в света. Става дума за аналогова клетъчна услуга с handover между отделните клетки и с автоматично управление без намесата на оператор – за първи път в една система се комбинират и трите елемента.

Първите телефони в мрежата на NTT са автомобилни устройства, а в началото услугата предлага просто наем на оборудването срещу 2000 долара начална такса. Месечната такса е била 300 долара, а таксуването на разговорите е било по 10 цента на 6 секунди или долар за минута. Не е изненадващо, че тези нови телефони са се разглеждали като нишова услуга за богатите.

Вече знаем, колко е било погрешно това отношение. През 1981 иновацията започва да се разпространява и 1G мрежи се появят и в други страни. Първи са северните страни със системата NMT (Nordic Mobile Telephone), която по-късно стига и до България. Първата 1G мрежа в САЩ е тази на Ameritech, която започва работа през 1983 година с легендарния мобилен телефон Motorola DynaTAC.

Останалото е история.

Оферти на деня