Първата тестова версия на Android P поддържа изрязани дисплеи

По традиция Google пуска първата тестова версия на следващото издание на Android през март и тази година не прави изключение, макар че очаквахме това да стане в средата на месеца. Компанията обаче ни изненада, като още днес осигури достъп до файловете. Засега няма улеснен достъп за инсталиране на софтуера и всички желаещи ще трябва да го направят ръчно – както може да се предположи, засега списъкът с поддържани устройства включва Pixel, Pixel XL, Pixel 2 и Pixel 2 XL, но няма проблем да разгледате версията и през Android Emulator. Все още нямаме представа името на какъв десерт ще носи Android P, но очакваме това да стане ясно след няколко месеца.

Какво е новото в Android P? На първо място Google добавя поддръжка за изрязани дисплеи, което ще позволи на разработчиците да оптимизират приложенията си за работа с такива панели. Включено е ново API, което позволява на приложенията да получат едновременен достъп до картина от две или повече камери в устройството за създаване на различни ефекти. Откриваме още подобрени нотификации от приложения за комуникация с повече възможности за директен отговор; позициониране на закрито чрез Wi-Fi RTT; отворени API за NFC разплащания, което ще даде достъп на приложенията до защитените елементи в устройствата; и по-съвременен начин за декодиране на изображения.

Откриваме още поддръжка на High Dynamic Range (HDR) VP9 Profile 2 за достъп до HDR видео от YouTube, Play Movies и други източници и работа с HEIF (heic) формат за увеличена компресия на снимките и освобождаване на място; подобрения в JobScheduler, които ще позволят на устройството да синхронизира мрежови задачи със сигнали от мобилните оператори – например големи обеми данни няма да се теглят, ако в момента мрежата е натоварена; подобрения във функцията Autofill; разширени функции на съществуващото API за невронни мрежи; подобрения във функциите за пестене на енергия като Doze, App Standby и Background Limits и други.

Повече информация и връзки за изтегляне на софтуера има тук.